tipuri de aur

Top 16 Tipuri de aur: Totul despre bijuteriile din aur de la 9K la 24K

Explorând universul aurului pentru confecționarea bijuteriilor, dezvăluim o bogată tapiserie a diversității, cuprinzând culori, karate și acoperiri, fiecare cu calități distinctive proprii. Aurul este un metal pretios, iar bijuteriile realizate din aur au fost mereu un semn al bogăției.

Pătrunde în acest ghid cuprinzător care acoperă 16 variante captivante de aur, de la cele larg celebrate la cele mai obscure, aruncând lumină asupra a ceea ce le face cu adevărat unice.

Tipuri de aur Karate

Gold Nugget

În lumea bijuteriilor, aurul se amestecă adesea cu alte metale prețioase și de bază, formând aliaje care trec printr-o măsurare în karate pentru a evalua puritatea. Cu cât numărul karatelor este mai mare, cu atât este mai mare conținutul de aur, un fapt adesea indicat printr-o marcă de calitate ștanțată pe bijuterie.

Diverse motive stau la baza creării aliajelor de aur:

 1. Durabilitate sporită: Aurul pur, cunoscut pentru maleabilitatea sa, capătă o rezistență semnificativă prin amestecul cu metale diferite, făcându-l mai puțin susceptibil la îndoire.

 2. Extinderea paletei de culori: Aurul nealiat prezintă o nuanță galbenă vibrantă. Pentru a produce culori alternative precum aurul alb și aurul roz, se folosesc aliaje care conțin metale precum zinc și cupru.

 3. Gestionarea costurilor: Datorită prețului înalt al aurului pur, amestecul cu metale mai economice face aliajul rezultat mai accesibil din punct de vedere bugetar.

România prezintă predominant patru karate bine cunoscute ale aurului în bijuterii: 24, 18, 14 și 10 karate.

1. Aur de 24 Karate (aur pur)

Aur 24k: Această karatare de vârf stă drept epitomul purității, cuprinzând 99,9% strălucire aurie. Luminozitatea sa galbenă și splendoarea îl fac cel mai opulent, chiar dacă mai puțin practic pentru purtare zilnică din cauza moliciunii sale.

Marcaje comune pentru Aurul de 24 K:

 • Aur (indicând marcajul de aur pur)
 • 24 Karate sau 24K (denotând 24/24 părți aur)
 • 999 (semnificând 999/1000 părți sau 99,9% aur)

2. Aur de 18 Karate

Aur 18k: Cu o compoziție de 75% puritatea aurului și 25% metale adiționale precum argint, cupru și zinc, aurul 18k atinge un echilibru între rezistență și apel strălucitor. Versatilitatea sa permite o gamă mai largă de aplicații în designul de bijuterii.

În timp ce aurul de 18k poate să nu aibă nuanța galbenă intensă a omologului său mai pur, este apreciat pentru durabilitatea sa, făcându-l o opțiune preferată pentru diverse stiluri de bijuterii, de la setările intricate de pietre prețioase la inelele gravate. Merită menționat că conținutul de nichel, dacă există, este în general scăzut și rar o preocupare pentru majoritatea purtătorilor, chiar și cei cu pielea sensibilă.

Marcile comune pentru Aur 18K:

 • 18 Karate sau 18K (reprezentând 18/24 părți aur)
 • 750 (reflectând 750/1000 părți sau 75% aur)

3. Aur 14 Karate

Cel mai popular tip de carataj al aurului vândut în România, aurul de 14k este obținut dintr-un amestec de 58,3% aur pur și 41,7% alte metale. Aspectul bijuteriilor din aur de 14 carate este unul plăcut și rezistent.

Aurul de 14k nu este la fel de strălucitor ca cel de 18k, dar este mai rezistent și mai accesibil. Un inel de aur de 14k poate costa cu 30% până la 60% mai puțin decât unul de 18k și este suficient de durabil pentru a rezista uzului cotidian.

Reacțiile alergice la aurul de 14k care conține nichel sunt neobișnuite, dar dacă vă preocupați de sensibilitate, verificați că piesa pe care o cumpărați este fără nichel. Cele mai multe magazine de bijuterii vor avea un bijutier rezident sau experți în bijuterii care vă pot confirma acest lucru.

Marcajele comune pentru Aurul de 14K:

 • 14 Karate sau 14K (însemnând 14/24 părți aur)
 • 583 (însemnând 583/1000 părți, sau 58,3% aur)

4. Aur 10 Karate

Conținând doar 41,7% aur pur, aurul de 10k a fost până recent standardul cel mai scăzut pe care o bijuterie ar putea să-l aibă pentru a fi vândută legal ca aur în Statele Unite.

Cu toate că aurul de 10k este durabil, puritatea sa redusă duce la o apariție mai ternă. Acest lucru îl face un aliaj de aur mai puțin ideal pentru tipuri speciale sau semnificative de bijuterii, cum ar fi inelele de nunta.

Bijuteriile de aur de 10k care conțin nichel sunt și mai susceptibile să cauzeze probleme pentru cei cu alergii la nichel, deoarece conținutul mai scăzut de aur înseamnă de obicei un conținut mai mare de nichel.

Mărci comune pentru Aurul de 10K:

 • 10 Karate sau 10K (însemnând 10/24 părți aur)
 • 417 (însemnând 417/1000 părți, sau 41,7% aur)

5. Aur de 9 Karate

Până acum câțiva ani, bijuteriile din aur de 9k (37.5% aur pur) nu puteau fi descrise legal ca aur în unele țări. Cu toate acestea, în 2018, s-au relaxat regulile privind comercializarea bijuteriilor, iar acum bijuteriile de 9k sunt ușor de găsit în magazinele de departamente și pe piețele online.

Practic, nu există o diferență apreciabilă între aurul de 9k și cel de 10k – ele arată și se simt la fel. Dar, deoarece aurul de 9k este puțin mai puțin pur, este opțiunea mai accesibilă dacă te afli într-un buget restrâns când vine vorba de bijuterii din aur.

Diferite culori ale aurului

Old gold jewelry

6. Aurul Galben

Aurul galben este ceea ce majoritatea oamenilor asociază automat cu cuvântul “aur”. Conform Consiliului Mondial al Aurului, aurul galben este cel mai popular tip de aur folosit în bijuterii la nivel global.

Aurul galben există, de fapt, într-o gamă de nuanțe, în funcție de proporțiile diferitelor metale din aliaj. Aliajele cu o nuanță mai deschisă sau ușor verzui sugerează un conținut mai mare de argint pur, în timp ce aurul galben mai închis sau roșiatic poate rezulta dintr-un conținut mai mare de cupru.

Zincul și nichelul sunt uneori folosite și în bijuteriile de aur galben. Atunci când sunt aliate împreună cu cuprul, aceste metale albe formează nuanțe calde și lucioase care atenuează strălucirea puternică a aurului pur.

Rețineți că procentele de metale non-aurice arătate mai sus sunt aproximative, nu sunt cerințe. Bijutierii trebuie să îndeplinească cerințele minime de conținut de aur atunci când produc aliaje de aur galben (sau orice culoare de aur), dar deseori vor varia tipurile și cantitățile de metale non-aurice pe care le utilizează.

Antique Yellow Gold Ring with Heart Shaped Shadow on Blank book background in retro tone

7. Aur Alb

În timp ce galbenul este cea mai populară culoare de aur pentru bijuterii în general, aurul alb este preferat pentru inelele de logodnă. Conform unui studiu din 2021, 45% dintre cuplurile din SUA aleg un inel de logodnă din aur alb.

Aurul alb este un aliaj de aur galben și metale albe, uneori și cupru. Cu cât conținutul de aur și cupru este mai mic în aliajul metalic, cu atât pare mai alb. Bijuteriile din aur alb sunt de obicei placate cu rodiu, ceea ce le face chiar mai albe.

Aurul alb este de obicei format din una dintre cele două aliaje diferite:

Aur alb cu paladiu, un amestec de aur, paladiu și uneori argint. Paladiul este un metal prețios hipoalergenic mai rar decât aurul.

Aur alb nichel, format din aur, nichel, cupru și zinc. Despre acest tip de aur nu se poate spune că este hipoalergenic, dar este mai accesibil comparativ cu aurul alb cu paladiu.

White gold bracelet with diamonds isolated on a white background

8. Aur Roz

Aurul roz a devenit cunoscut în special la sfârșitul secolului al XIX-lea, după ce a fost introdus la curtea imperială rusă de către renumitul bijutier Carl Fabergé. Deși este unul dintre tipurile mai recente de aur, aurul roz a devenit una dintre cele mai populare culori de aur disponibile în prezent.

Aurul roz este realizat din aur, cupru și argint. Cuprul este cel care conferă aurului roz culoarea sa rozalie. Majoritatea aliajelor de aur roz sunt fie de 18k, fie de 14k.

Dintre cele două, aurul roz de 18k conține mai mult aur, rezultând într-o nuanță roz mai strălucitoare, dar mai palidă. Aurul roz de 14k conține mai mult cupru, ceea ce duce la o nuanță mai profundă, dar mai puțin strălucitoare.

Cu ajustări în compoziție, o piesă de aur roz poate avea nuanțe ușor diferite:

 • Aliajele de aur roz folosesc mai mult argint și mai puțin cupru, ceea ce creează o culoare roz mai moale.
 • Aurul roșu folosește cupru, dar nu argint, rezultând în aliaje cu o culoare roșie mai închisă.

9. Aur Negru

Deși nu la fel de popular sau ușor de găsit ca alte culori de aur, aurul negru a devenit mai cunoscut în ultimii ani.

Deoarece nu există aliaje metalice de aur negru, bijuteriile solide din aur negru nu există. În schimb, bijutierii acoperă suprafața unei piese de bijuterie din aur cu un strat negru.

Diferite moduri de a forma aurul negru includ:

 • Electroplacare – un strat de rodiu sau ruteniu negru este legat electric de aur. Depunere chimică de vapori (CVD) – vaporii de carbon sunt depuși pe aur sub formă de acoperire neagră.
 • Oxidare – aurul aliat cu cobalt sau crom este încălzit pentru a se oxida și a se întuneca.
 • Patinare – aurul este procesat chimic cu sulfuri pentru a produce o patină neagră.
 • Tratament cu laser – laserarea cu femtosecunde creează nanostructuri pe aur care absorb aproape toată lumina vizibilă. Tratamentul cu laser este singurul mod de a obține o finisare neagră permanentă. Celelalte se deteriorează în timp și trebuie reaplicate.

10. Aur Verde

Aurul verde este o aliaj metalic de culoare galben-verzuie realizat din aur și argint, cu un conținut mai mare de argint producând o nuanță de verde mai intensă. Aurul verde care apare în mod natural se numește electrum.

Deoarece verdele nu este un tip popular de aur, articolele din aur verde sunt rare. Este mai probabil să vezi piese din aur verde într-un magazin de bijuterii independent decât într-un magazin de lanț.

11. Aur Mov

Aurul mov este un aliaj intermetallic de aur și aluminiu. Spre deosebire de aliajele tradiționale de bijuterii, intermetalicele sunt casante, dificil de prelucrat și ușor de deteriorat.

Compania singaporeză Lee Hwa este unul dintre puținii bijutieri care produc aur mov, dar bijuteriile lor îl utilizează doar ca ornament. Acest lucru sugerează că aurul mov nu este destul de rezistent sau maleabil pentru a forma componente funcționale ale bijuteriilor, cum ar fi benzile de inel și lanțurile de colier.

12. Aur Albastru

Aurul albastru este, probabil, cel mai puțin obișnuit tip de aur folosit pentru a face bijuterii. Poate fi un aliaj intermetallic ca aurul mov sau poate avea un strat oxidat ca aurul negru.

Aurul intermetallic albastru este realizat din aur amestecat cu indiu sau galiu, dar nicio formulare nu produce o culoare albastră intensă.

Aurul albastru oxidat este creat prin supunerea anumitor tipuri de aliaje de aur la căldură. O culoare albastră intensă a aurului a fost produsă în anii 1980 de o companie europeană acum defunctă, dintr-un aliaj de aur care includea ruteniu și rodiu.

Tipuri de aliaje al bijuteriilor din aur

luxury gold jewelry chains, bracelets background, selective focus. Stylish beautiful bijouterie

13. Aur Placat

Termenul “aur placat” înseamnă un metal de bază care a fost acoperit cu aliaj de aur prin legarea mecanică. Acest proces de legare topește aurul în metalul de bază, făcându-l dificil de șters.

Metalul placat cu aur are cea mai groasă și cea mai bună calitate dintre toate tipurile diferite de acoperiri cu aur, deoarece aliajul de aur trebuie să reprezinte – sau să umple – cel puțin 5% din greutatea totală a metalului. O bijuterie placată cu aur poate rezista ani sau chiar decenii.

Mărci Comune pentru Aur Placat:

 • GF (Aur Placat)
 • 1/20 14K (însemnând 1/20 părți, sau 5% aur de 14k)

14. Aur Laminat

La fel ca aurul placat, aurul laminat este creat printr-un proces de legare mecanică. Aurul laminat necesită 2,5% conținut de aur, doar jumătate din cantitatea pe care o veți găsi în metalele placate cu aur.

Aurul laminat este adesea folosit pentru a face bijuterii de costume de înaltă calitate. Este vizual de nedediferențiat de aurul solid și, cu îngrijire corespunzătoare, poate rezista mulți ani înainte de a se uza.

Mărci Comune pentru Aur Laminat:

 • RG (Aur Laminat) sau RGP (Placat cu Aur Laminat)
 • 1/40 14K (însemnând 1/40 părți, sau 2,5% aur de 14k)

15. Vermeil

Vermeil (pronunțat vur-may) se referă la argintul sterling placat cu un aliaj de aur de cel puțin 10k puritate. Placarea cu aur trebuie să aibă cel puțin 2,5 microni (1/10.000 de inch) grosime.

Aurul vermeil este realizat prin electroplacare: suspendarea bijuteriilor din argint sterling într-o soluție lichidă de aur și supunerea acesteia la un curent electric, care leagă placarea cu aur de argint.

Deși argintul sterling este mai valoros decât metalele de bază folosite în aurul placat și aurul laminat, vermeil costă mai puțin datorită conținutului său mult mai mic de aur. Bijuteriile vermeil se vor terni în cele din urmă pe măsură ce stratul de aur se uzează.

Mărci Comune pentru Vermeil:

 • Vermeil
 • 925 (însemnând argint sterling 925)

16. Aur Placat

La fel ca vermeil, bijuteriile placate cu aur sunt de obicei produse prin electroplacare. Spre deosebire de vermeil, stratul de aur placat are o grosime foarte subțire de 0,175 microni (7 milionimi de inch) și este plasat peste alamă sau cupru în loc de argint.

Placarea cu aur este de obicei găsită în bijuteriile de costume ieftine care nu sunt concepute să reziste mult timp. Este un tip ideal de aur pentru a încerca diferite tendințe sau pentru articole pe care nu intenționați să le purtați des.

Verifică care este prețul aurului.

Fernanda Bueno

Fernanda Bueno

Pellentesque non dolor in elit luctus interdum in sed lectus. In lacinia quis felis congue consectetur. Orci varius natoque penatibus et magin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Postări Recente

Află primul despre noile colecții

Abonează-te la newsletter
Caută