Dacă te afli în etapa de cercetare a călătoriei tale în lumea bijuteriilor de argint, s-ar putea să te întrebi: Care este argintul de cea mai bună calitate? Se întunecă argintul? Și cum se compară diferitele tipuri de argint utilizate în fabricarea bijuteriilor?
Pentru a te ajuta să faci o alegere informată în privința următoarei tale achiziții de argint, acest ghid explică avantajele, dezavantajele și proprietățile celor 11 tipuri cele mai cunoscute de argint utilizate în bijuterii. Așadar, care este cel mai bun argint?
Tipuri de Aliaje de Argint
Argintul este un metal frumos și a fost prețuit încă de la cele mai vechi timpuri. Strălucitor, timp de mii de ani, uneori evaluat chiar mai mult decât aurul. Bijuteriile de argint produse în antichitate erau rareori 100% argint pur, iar acest lucru rămâne valabil și astăzi. Cea mai mare parte a argintului utilizat în bijuterii este amestecată (aliată) cu alte metale.
Combinația argintului cu metale de bază rezultă într-un aliaj mai puternic și mai durabil decât argintul pur în sine. Aceste metale aliajante sunt mai dure și mai ieftine decât argintul – ceea ce înseamnă că cu cât este mai mare conținutul de argint într-un aliaj, cu atât este mai moale și mai scump.
De obicei (dar nu întotdeauna), un produs autentic de argint este marcat cu un sigiliu de calitate pentru a arăta cantitatea de argint utilizată în fabricarea sa.
Bijuteriile din Argint Pur
Acesta este cea mai pură formă de argint pe care o poți cumpăra. Argintul pur, cunoscut și sub numele de argint pur, este un metal hipoalergic cu un conținut de argint de 99,9%. Celelalte 0,1% constau în elemente de urmă, de obicei cupru. Dacă aceste elemente de urmă depășesc 0,1%, metalul nu poate fi numit argint pur.
În timp ce orice tip de argint se va întuneca în cele din urmă, puritatea înaltă a argintului pur îi conferă o rezistență mai mare la întunecare decât aliajele de argint cu cantități mai mari de cupru, cum ar fi argintul sterlin.
Bijuteriile din argint pur sunt mult mai puțin obișnuite decât cele din argint sterlin. Pe lângă faptul că este mai scump decât argintul sterlin, argintul pur este un material moale predispus la zgârieturi și lovituri, deci nu este cel mai bun tip de argint pentru bijuterii.
Dacă ești un fan al bijuteriilor din argint pur, cerceii și colierele sunt alegerea cea mai sigură. Inelele și brățările sunt predispuse la uzură mai mare din cauza contactului cotidian al mâinilor tale cu obiecte dure precum clanțe, chei și smartphone-uri.
Marcaje Comune ale Calității Argintului Pur:
Argintul 999 (însemnând 999/1000 părți, sau 99,9% puritate argint)
Argint Sterling
Argintul sterling este cu mult cel mai popular tip de argint folosit în fabricarea bijuteriilor. Aliajul de argint sterling are o istorie bogată, fiind folosit atât pentru bătutul monedelor, cât și pentru creația de obiecte ornamentale, timp de aproximativ o mie de ani.
Tradițional compus din 92,5% (argint 925) argint pur și 7,5% cupru, argintul sterling este mai dur și relativ accesibil comparativ cu metalele de argint mai pure. Compromisul este că acest conținut de cupru face argintul sterlin mai susceptibil la întunecare.
La fel ca și argintul pur, argintul sterling este considerat hipoalergic. Cu toate că o mică parte din populație are o sensibilitate ușoară la cupru, cantitatea de cupru din bijuteriile de argint sterling este destul de mică. Acest lucru înseamnă că majoritatea oamenilor (dacă nu toți) îl pot purta fără probleme.
Marcaje Comune ale Calității Argintului Sterling:
- Sterling, Ster, STG sau SS
- Argintul 925 (însemnând 925/1000 părți, sau 92,5% argint)
- Leul Pasant (un leu heraldic folosit ca simbol pentru argintul sterlin) Vezi și: Argintul Sterlin: Tot ce Trebuie să Știi
Bijuterii de Argint Fără Întunecare
Argintul fără întunecare se referă la diverse aliaje de argint care au o rezistență crescută la întunecare în comparație cu argintul sterlin și alte tipuri de argint.
Cu toate acestea, în ciuda comercializării comune ca argint fără întunecare, încă nu s-a dezvoltat un aliaj de argint cu adevărat rezistent la întunecare. Argintul fără întunecare disponibil astăzi ar fi mai corect descris ca rezistent la întunecare sau culoarea neagră.
Aliajele rezistente la întunecare sunt de calitate sterlină (cu un conținut de argint de 92,5%) sau mai ridicate. Dar, spre deosebire de argintul sterlin tradițional, ele substituie o parte din conținutul lor de cupru cu alte metale. Elementul germaniu, cunoscut pentru capacitatea sa de a proteja împotriva întunecării argintului, este în mod obișnuit unul dintre metalele utilizate.
În timp ce bijuteriile de argint rezistente la întunecare tind să coste puțin mai mult decât cele realizate din argint sterlin obișnuit, ele necesită și mai puțină întreținere.
Aliajele moderne fără întunecare includ:
- Argentium – Fie 93,5%, fie 96% argint, cu un amestec patentat de germaniu, zinc, bor și cupru care formează restul. Argintul Argentium este cel mai cunoscut aliaj rezistent la întunecare.
- Silvadium – 93% argint, 7% paladiu, cu cantități trace de germaniu.
- Sterlium – 93% argint, 4% zinc, 3% cupru, cu cantități trace de germaniu.
- Sterilit – 92,5% argint, cu un rest de cupru, staniu, zinc, siliciu și uneori germaniu.
Marcaje Comune ale Calității Argintului Fără Întunecare:
În plus față de marcajele principale ale calității argintului sterlin, al doilea set de mărci de pe aliajele fără întunecare pot include:
- Argentium, Silvadium, Sterlium sau Sterilit
- Un unicorn aripat (marca înregistrată a aliajului de argint Argentium brevetat)
Argintul Britannia
Argintul Britannia este un aliaj cu cel puțin 95,83% conținut de argint pur. Metalul de bază care formează restul este de obicei cuprul.
Standardul Britannia a fost introdus ca o cerință legală pentru toate articolele de argint fabricate în Anglia în secolul al XVII-lea. Noua lege avea scopul de a împiedica topirea argintului sterlin, care avea un conținut mai scăzut de argint, pentru a fi folosit la fabricarea de obiecte de argint sau bijuteria pe care o porți și în ziua de azi.
Dar din cauza producerii de obiecte mai moi și mai puțin robuste decât argintul sterlin, aliajul Britannia nu a fost popular, iar legea a fost în cele din urmă anulată.
Unii bijutieri moderni, în special în Regatul Unit, încă oferă piese de argint realizate din Britannia. Acest tip de argint este rar disponibil în Statele Unite.
Marcaje Comune ale Calității Argintului Britannia:
- Britannia
- 958 (însemnând 958/1000 părți, sau 95,8% argint) O figură a Britanniei (o personificare tradițională a zeiței Britaniei)
Argintul Monedei
Compus din 90% argint și 10% cupru, argintul monedei a obținut atât componența, cât și numele său de la monedele de argint din Statele Unite. Argintarii topiau aceste monede și foloseau metalul pentru a produce bijuterii și alte produse.
Acest aliaj durabil de argint pentru monede era cunoscut și sub denumirea de argint standard sau termenul neoficial “one nine fine”. Cu toate că argintul monedei este mai dur decât argintul sterlin datorită celor 10% cupru, această compoziție îl face și mai tern și mai susceptibil la întunecare.
Pe măsură ce timpul a trecut, majoritatea monedelor din SUA au încetat să fie făcute din argint real. Fără aprovizionare de monede de argint, bijuteriile din argint monede au dispărut de pe piață. Argintul monedei a fost în mare parte înlocuit de argintul sterlin.
Poți încă găsi articole din argint monede căutând în magazinele de bijuterii vintage și de antichități. Valoarea lor provine în general mai mult de la vechimea și raritatea lor, decât de la conținutul lor de argint.
Marcaje Comune ale Calității Argintului Monedei:
- Coin sau Pure Coin
- Standard
- Argint 900 (însemnând 900/1000 părți, sau 90% argint)
Argintul European
Argintul european, cunoscut și sub numele de argint continental, nu este un singur tip de aliaj de argint. Este un termen colectiv care se referă la multe grade diferite de argint non-sterlin care au fost folosite tradițional în Europa continentală.
Gradele continentale de argint sunt mai puțin comune astăzi, deoarece argintul sterlin a devenit principalul aliaj de argint pentru fabricarea de bijuterii în întreaga lume. Cu toate acestea, bijutierii din unele regiuni europene continuă să producă piese conform standardelor lor tradiționale de argint.
Argintul european are zeci de mărci diferite de calitate. Pentru mai multe informații, verifică extinsele înregistrări ale mărcilor de argint colectate pe site-ul Silver Collection.
Tipuri bijuteri placate cu argint
Bijuteriile nu trebuie să fie confecționate dintr-un aliaj solid de argint pentru a beneficia de un aspect strălucitor de argint. În schimb, ele pot fi realizate dintr-un metal de bază accesibil și apoi placate cu un strat de argint.
Argint Întregit
Pentru a crea metalul întregit cu argint, un strat relativ gros de argint este legat mecanic de un metal de bază subiacent, de obicei alamă. În loc de un aliaj, acest lucru produce un metal stratificat care este doar argint la exterior.
Metalul stratificat folosit pentru bijuteriile întregite cu argint constă între 5% și 10% argint, de obicei argint de calitate sterlin. Acest lucru corespunde compoziției procentuale a metalelor prețioase a bijuteriilor întregite cu aur, care sunt aliaje de aur între 5% și 10% în greutate.
Deși acest lucru nu pare a fi mult, argintul întregit este de fapt cel mai bun și cel mai gros strat de acoperire de argint folosit în bijuterii. Dacă este îngrijit corespunzător, poate dura mulți ani până când stratul exterior se uzează și dezvăluie metalul de bază de dedesubt.
Metalul întregit cu argint nu trebuie confundat cu vermeilul de aur, care este realizat prin electroplacarea unui strat subțire de aliaj de aur peste argintul sterlin.
Marcaje Comune ale Calității Argintului Întregit:
- Argint Întregit sau AI 1/20 (însemnând 1/20 părți, sau 5% argint)
- 1/10 (însemnând 1/10 părți, sau 10% argint)
Bijuterii din Argint Placat
Bijuteriile de argint placat sunt produse prin scufundarea pieselor de metal de bază într-o soluție lichidă de argintare, care apoi este trecută printr-un curent electric. Acest proces de electroplacare lipește un strat exterior subțire microscopic de argint pe obiecte.
Deoarece placarea cu argint este atât de insubstanțială, bijuteriile placate cu argint nu sunt construite pentru a rezista la purtare regulată. Stratul de argint se uzează rapid, permițând metalului de bază expus să se întunece și să cauzeze decolorări suplimentare.
Pe de altă parte, bijuteriile placate cu argint sunt foarte ieftine în comparație cu articolele realizate dintr-un aliaj solid de argint. Asemenea bijuteriilor placate cu aur, acestea vor arăta totuși ca și cum ar fi reale în primele câteva purtări, făcându-le o alegere bună pentru a experimenta cu noi tendințe și stiluri.
Marcaje Comune ale Calității Argintului Placat:
- Argint Placat sau AP Placat Cuadruplu (însemnând 4 straturi subțiri de argint)
- EP (Electroplacat) sau
- EPNS (Argint Nichel Electroplacat)
Tipuri de Argint Fals
Nu toate metalele care par argint sunt argint. De fapt, unele aliaje de metale non-prețioase sunt frecvent numite argint în industria bijuteriilor, chiar dacă nu conțin deloc argint.
Acesta este momentul când ajută să fii un consumator bine informat, astfel încât să nu plătești prea mult pentru o bucată de aliaj de metal ieftin pe care comercianții necinstiți ar putea încerca să te facă să crezi că este fabricată din argint real.
Argint Tibetan
În ciuda numelui, “argintul tibetan” nu este nici argint, nici din Tibet. Termenul se referă la bijuteriile de costum realizate dintr-un aliaj de staniu sau nichel, sau din diverse alte metale ieftine de culoare argintie. Aceste aliaje metalice sunt intenționat mate în loc de strălucitoare pentru a le conferi un aspect de argint “vintage”.
Multe bijuterii tibetane prezintă detalii intricate. Scrieri și modele estice, simboluri spirituale și animale mitologice sunt motive comune. Uneori, se aplică o finisare neagră pentru a evidenția aceste detalii, conferind și metalului un aspect antic oxidat.
Nichelul, cuprul, staniul și zincul sunt cele mai comune metale folosite pentru a fabrica bijuteriile de stil tibetan. Cu toate acestea, metale toxice, inclusiv plumbul, arsenicul și cadmiul, au fost găsite și în unele dintre aceste produse. Bijuteriile care conțin metale nocive sunt de obicei produse în țări în care reglementările privind siguranța consumatorului nu sunt strict aplicate.
Pentru a fi în siguranță, verifică înainte de a cumpăra că produsul a fost fabricat într-o regiune cu legi puternice de protecție a consumatorului. Dacă comerciantul nu poate furniza documentație pentru a verifica conținutul de metal și țara de origine a produsului, ar putea fi mai bine să îl eviți.
Argint Tribal
Argintul tibetan și cel tribal sunt termeni în mare parte interschimbabili în piața bijuteriilor de costum. Ambele nu au conținut de argint și niciunul nu poate fi lipsit de plumb sau de alte metale periculoase.
Practic, singura diferență între aceste două metale este modul în care sunt comercializate. O bijuterie poate fi descrisă drept una sau alta, în funcție de faptul dacă vânzătorul consideră că îndeplinește așteptările vagi ale consumatorilor cu privire la felul în care ar trebui să arate bijuteriile “tribale” sau “tibetane”.
De exemplu, produsele cu design-uri și motive asociate culturilor africane sau amerindiene sunt adesea numite argint tribal. Similar, piesele care prezintă modele și simboluri estice și budiste sunt susceptibile să fie vândute ca argint tibetan.
Nichel Argint
Nichelul argint este cunoscut și sub numele de argint german și argint alpaca. Sub aceste denumiri și sub mai multe altele, aliajul nu conține deloc argint. Aliajele de nichel argint sunt formulate în mod obișnuit dintr-o amestecătură de cupru, zinc și nichel.
Conținutul său ridicat de nichel face acest aliaj metalic inacceptabil pentru unele persoane. Aproximativ 17% dintre femei și 3% dintre bărbați sunt alergici la nichel. Cu toate acestea, majoritatea oamenilor vor putea purta un aliaj de nichel fără probleme.
Avantajele nichelului argint sunt că este ieftin, durabil și ușor de modelat în bijuterii în comparație cu alte aliaje care pot fi prea casante sau prea moi.
Din aceste motive, nichelul argint este foarte des întâlnit în bijuteriile de modă și de costum, precum o pereche de cercei din argint cu pietre prețioase, fie ca produs finit, fie cu un strat subțire de argint real deasupra.