De unde provine aurul?

De unde provine aurul?

Chiar dacă este greu de crezut, bijuteriile de aur pe care le purtăm în fiecare zi provin, de fapt, din stele – iar știința din spatele modului în care este creat este destul de magică.

Tot aurul depozitat în planeta noastră s-a format în timpul exploziilor de stele și a coliziunilor asteroizilor, ajungând, în cele din urmă, pe Pământ în decursul timpului.

Astăzi, aurul este unul dintre cele mai valoroase metale prețioase și minerale naturale cele mai rare. Este, de asemenea, unul dintre cele 118 elemente descoperite și clasificate până în prezent de către oameni. Aurul pur este o substanță strălucitoare, caldă și moale. Este atât de moale încât, în forma sa cea mai pură, nu poate fi folosit în mod practic pentru uzul zilnic.

Pentru a-l întări, este aliat cu o combinație de metale precum argintul, cuprul, platina, paladiul și zincul. Utilizarea sa principală este în bijuterii, dar este folosit și în domenii precum finanțele, electronică, calculatoare, stomatologie, medicină, aero-spațială, fabricarea sticlei și ca premii și simboluri de statut. Este prezent în mod clar în formarea și menținerea multor inovații ale noastre.

Cum se formează aurul?

Există două teorii principale despre cum se formează inițial aurul, ambele implicând stele. Una implică explozia stelelor supernova și fuziunea nucleară rezultată creând atomi de aur, iar cealaltă, coliziunea stelelor neutronice care duce la o explozie de raze gamma, una dintre cele mai puternice explozii posibile.

În august 2017, prezența elementelor mai grele, inclusiv a aurului, a fost detectată folosind detectoare de unde gravitaționale în timpul primei observații a coliziunii a două stele neutronice. Ceea ce au în comun aceste două evenimente este prezența energiei nucleare, necesară pentru a combina atomi mai ușori în cei mai grei.

Unde se găsește aurul?

În forma sa naturală, aurul se găsește adânc în straturile pământului, fiind transportat de apă, lava topită și erupții vulcanice, precum și cutremure. Geologii au descoperit aur în roci vechi de până la 4,5 miliarde de ani.

Witwatersrand, una dintre cele mai bogate zone de minerit pentru aur din lume, se află într-un crater cu un diametru de 300 km în sudul Africii, considerat a fi rezultatul unui impact de meteorit acum peste 2 miliarde de ani.

Această teorie întărește ideea că aurul a fost adus pe Pământ din cosmos de către asteroizi. Există, de asemenea, o concentrație mai mare a acestui element în crusta Pământului decât se așteptau inițial oamenii de știință, susținând ideea că o proporție semnificativă a aurului exploatabil pe Pământ a fost livrată de asteroizi care au avut impact cu suprafața.

Aurul se găsește și în oceanele noastre. Se crede că între 10 și 20 de milioane de tone de aur sunt prezente în total în toate mările și oceanele Pământului, în principal diluat în apă la o concentrație foarte mică. De asemenea, poate fi creat sintetic, dar procesul necesită reacții nucleare care fac producția și vânzarea acestuia prohibitiv de scumpe și impracticabile pentru utilizările actuale.

Conform estimărilor, întregul aur extras vreodată în istoria omenirii se ridică la aproximativ 152.000 de tone metrice. Sună a mult, dar este doar suficient pentru a umple 60 de remorci. Oamenii de știință cred că există încă de opt ori mai mult aur în și sub oceane decât s-a extras vreodată în apropierea suprafeței planetei. La fel ca aurul care plutește probabil în miezul topit al Pământului, cea mai mare parte a acestui rezervor al metalului prețios este inaccesibilă sau pur și simplu prea scumpă pentru a fi exploatată. În mod interesant, aurul a fost descoperit pe toate continentele Pământului, cu excepția Antarcticii. Desigur, este posibil ca chiar și acel continent să ascundă puțin aur sub toată gheața.

Cum se prelucrează aurul?

Odată ce aurul a fost găsit și extras din sursa sa, fie că este vorba despre o mină de aur dedicată sau nu, trebuie să fie prelucrat pentru a deveni pregătit pentru utilizare în bijuteriile de aur. Aurul poate fi recuperat din minereu în câteva moduri.

Acestea includ amestecarea și cianurarea. Cianurarea este cea mai populară și implică oxidarea și dizolvarea aurului în cianură alcalină și separarea soluției rezultate de solide. Apoi trebuie rafinat prin îndepărtarea tuturor impurităților din substanță, ceea ce implică fie topirea și tratarea cu clor gazos, fie utilizarea electroforezei. Apoi este testat pentru puritate, cu 99,9% puritate utilizată ca referință.

Odată ce aurul a fost prelucrat și rafinat, este pregătit pentru a fi utilizat în produsul pentru care a fost extras, fie că este vorba despre electronică, stomatologie, aero-spațială sau oricare dintre celelalte aplicații pentru aur.

Cu toate acestea, aurul prelucrat are o serie de calități care-l fac deosebit de potrivit pentru bijuterii, inclusiv maleabilitatea, colorarea bogată și strălucirea.

Cât de rezistent este aurul?

Aurul este extrem de durabil, motiv pentru care este atât de popular pentru bijuterii. Nu se va deteriora sau rugina, și este cea mai rezistentă la coroziune și oxidare metal.

Deși este foarte puternic, aurul este cel mai maleabil dintre toate metalele, ceea ce înseamnă că poate fi bătut sau presat în formă fără să se rupă sau să se spargă. Cu toate acestea, aurul pur este prea moale pentru a rezista la stresurile purtării zilnice, așa că este combinat cu diferite aliaje pentru a-i conferi rezistență și durabilitate. Aceste aliaje includ metale precum argint, cupru, nichel și zinc. Greutatea caratelor a aurului este indicată printr-un număr, urmat de o “c” sau “ct”, care indică cât din metalul dintr-o bijuterie este aur.

În România, bijuteriile de aur variază de la 9ct la 24ct, 9ct fiind opțiunea cea mai accesibilă și 24ct fiind cea mai înaltă calitate.

Multe inele de logodnă sunt realizate din aur alb, care constă în aur galben pur, amestecat cu metale de aliere care au o culoare argintie-albă, cum ar fi paladiul și argintul.

Este, de asemenea, acoperit cu un metal prețios cunoscut sub numele de rodiu, care provine din aceeași familie de metale ca și platina. Acest strat adaugă o rezistență și durabilitate suplimentare și, cel mai important, o strălucire albă lucioasă, făcându-l metalul ideal pentru a acoperi și proteja un inel de logodnă, o verighetă și alte bijuterii fine.

Fernanda Bueno

Fernanda Bueno

Pellentesque non dolor in elit luctus interdum in sed lectus. In lacinia quis felis congue consectetur. Orci varius natoque penatibus et magin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Postări Recente

Află primul despre noile colecții

Abonează-te la newsletter
Caută