Cum să cumperi sau să investești în aur?

Cum să cumperi sau să investești în aur?

În general, investitorii care doresc să investească direct în aur au trei opțiuni: pot achiziționa activul fizic, pot cumpăra acțiuni ale unui fond mutual sau al unui fond cu schimb care replică prețul aurului, sau pot tranzacționa contracte futures și opțiuni pe piața materiilor prime. Investitorii obișnuiți, de exemplu, ar putea cumpăra monede de aur, în timp ce cei mai experimentați implementează strategii folosind opțiuni pe contracte futures de aur.

Cumpărarea Lingourilor de Aur

Comparativ cu alte mărfuri, aurul este mai accesibil pentru investitorul obișnuit, deoarece o persoană poate achiziționa cu ușurință lingouri de aur (metalul galben real, în formă de monedă sau un lingou), de la un dealer de metale prețioase sau, în unele cazuri, de la o bancă sau casă de brokeraj.

Lingourile de aur sunt disponibile în dimensiuni variind de la o pastilă de un sfert de uncie la o cărămidă de 10kg, dar monedele sunt de obicei alegerea pentru investitorii noi. Spre deosebire de monedele numismatice vechi, acestea sunt emisiuni noi evaluate pe conținutul lor de aur, plus o primă.

Pentru lichiditate maximă, cei mai mulți cumpărători se orientează către cele mai larg circulate monede de aur, inclusiv Krugerrand-ul sud-african, Vulturul american și Foaia de arțar canadiană. Indiferent de preferințele tale, asigură-te că achiziționezi de la un dealer de încredere, fie în persoană, fie prin internet. Monedele de aur necesită evident păstrare sigură — fie într-un seif la domiciliu, fie într-un depozit bancar. Asigură-te să le asiguri, de asemenea.

Bijuetiile de aur oferă, de asemenea, investitorului în aur posibilitatea de a experimenta bucuria de a-l purta. Aurul este adesea combinat cu alte pietre și metale prețioase pentru a îmbunătăți valoarea și aspectul general al bijuteriei. Piese sunt adesea transmise următoarei generații ca bunuri de familie, adăugând o valoare sentimentală dincolo de cea a piesei în sine.

Bijuteriile nu sunt de obicei cea mai bună opțiune dacă este strict o investiție, deoarece prețul cu amănuntul va depăși de obicei valoarea metalului. Acest lucru se datorează meșteșugului implicat și marjei de profit la amănunt. Stabilește întotdeauna puritatea aurului înainte de a cumpăra bijuterii, astfel încât să nu plătești pentru 18 carate când primești doar o piesă de 14 carate. Bijuteriile sunt acoperite de majoritatea polițelor de asigurare a locuinței, ceea ce este un avantaj în cazul pierderii sau furtului acestora.

Cumpărarea Fondurilor de Aur

Deși este mai fezabil decât, să zicem, un butoi de petrol sau o ladă de boabe de soia, deținerea fizică a aurului are neajunsurile ei: taxe de tranzacționare, costul de stocare și asigurare. Investitorii interesați de o intrare mai lichidă și mai puțin costisitoare în piața aurului ar putea lua în considerare fonduri mutuale și fonduri cu schimb care replică mișcările mărfii.

SPDR Gold Shares (GLD), de exemplu, este unul dintre cele mai vechi fonduri de schimb de acest fel, lansat în 2004. Acțiunile se tranzacționează la Bursa din New York și pot fi cumpărate sau vândute în orice moment pe durata zilei de tranzacționare, la fel ca și acțiunile. Fiecare acțiune a fondului de schimb reprezintă o zecime de uncie de aur.

De exemplu, dacă aurul se tranzacționează în apropiere de 1.300 de dolari pe 30 de grame, fondul de schimb de aur se va tranzacționa aproximativ la 130 de dolari per acțiune. GLD investește exclusiv în lingouri, oferind investitorilor expunere directă la mișcările prețului metalului. Alte fonduri investesc atât în lingouri, cât și în acțiuni ale companiilor cotate la bursă în afaceri de minerit de aur, rafinare sau producție.

În general, acțiunile de aur cresc și scad mai rapid decât prețul aurului în sine. Companiile individuale sunt, de asemenea, supuse problemelor nelegate de prețurile lingourilor, cum ar fi factorii politici sau preocupările de mediu. Așadar, investirea într-un fond de schimb care deține acțiuni de aur este o modalitate mai risculată de a juca, dar oferă potențial de apreciere — ceea ce investirea în lingouri nu oferă.

Achiziționarea Acțiunilor de Minare de Aur

Dacă nu poți pune mâna direct pe aur, poți întotdeauna să te uiți la acțiunile de minare de aur. Ține însă cont că acțiunile de aur nu se mișcă neapărat în concordanță cu prețurile lingourilor, deoarece succesul sau eșecul companiilor miniere depinde de performanța lor operațională individuală și de modul în care își utilizează capitalul și generează profituri. Nu beneficiezi de securitatea posesiei fizice a metalului dacă companiile pe care le cumperi nu au succes.

Companiile specializate în minerit și rafinare vor obține, de asemenea, profituri din creșterea prețului aurului. Investirea în astfel de companii poate fi o modalitate eficientă de a obține profit din aur și poate prezenta un risc mai mic decât alte metode de investiții.

Cele mai mari companii miniere de aur se laudă cu operațiuni globale extinse; prin urmare, factorii de afaceri comuni altor companii mari contribuie la succesul unei astfel de investiții. Ca rezultat, aceste companii pot înregistra în continuare profituri în perioade de prețuri plate sau în scădere ale aurului. O modalitate prin care fac acest lucru este prin protejarea împotriva unei scăderi a prețului aurului, ca parte normală a afacerii lor. Unii fac acest lucru, iar alții nu.

Totuși, companiile miniere de aur pot oferi o modalitate mai sigură de a investi în aur decât prin deținerea directă a lingourilor. În același timp, cercetarea și selecția companiilor individuale necesită diligență din partea investitorului. Deoarece este o activitate consumatoare de timp, poate să nu fie fezabilă pentru mulți investitori.

Bijuterii din Aur

Aproximativ 49% din producția mondială de aur este folosită pentru a produce bijuterii. Cu creșterea anuală a populației și a averii lumii, cererea de aur folosit în producția de bijuterii ar trebui să crească în timp. Pe de altă parte, cumpărătorii de bijuterii din aur sunt înclinați să fie sensibili la preț, cumpărând mai puțin dacă prețul crește rapid.

Achiziționarea de bijuterii fine la prețuri cu amănuntul implică o marjă semnificativă – până la 300% sau chiar mai mult față de valoarea de bază a aurului. Bunele afaceri în bijuterii pot fi găsite la vânzările de avere și la licitații. Avantajul de a cumpăra bijuterii în acest fel este că nu există o marjă cu amănuntul; dezavantajul este timpul petrecut în căutarea de piese valoroase.

Cu toate acestea, deținerea de bijuterii oferă o modalitate plăcută de a deține aur, chiar dacă nu este cea mai profitabilă din perspectiva investițiilor. Ca formă de artă, bijuteriile din aur sunt frumoase. Ca investiție, este mediocră – cu excepția cazului în care ești bijutier.

Cum investesc începătorii în aur?

Fondurile mutuale și ETF-urile sunt, în general, cele mai ușoare și sigure modalități de a investi în aur. Fiecare acțiune a acestor valori mobiliare reprezintă o cantitate fixă de aur, iar aceste fonduri pot fi cumpărate sau vândute cu ușurință în contul dvs. de brokeraj sau în contul de pensii. Fondurile mutuale și ETF-urile de aur sunt o alegere bună pentru investitorii începători datorită costului lor redus și cerințelor minime de investiție.

Este aurul o investiție bună în timpul recesiunii?

Deoarece aurul a arătat istoric o corelație scăzută cu alte tipuri de active de investiții, mulți investitori includ aurul în portofoliile lor ca o protecție împotriva posibilelor recesiuni economice. Prețurile aurului cresc în general când randamentele obligațiunilor scad. În timp ce pot exista avantaje în a investi în aur într-un mediu recesionar, eficacitatea sa în timpul unei recesiuni sau în oricare alt stadiu al ciclului economic va depinde de modul în care se potrivește în strategia generală de investiții.

Concluzie

Investitorii mai mari care doresc să aibă expunere directă la prețul aurului ar putea prefera să investească în aur direct prin lingouri. Există, de asemenea, un nivel de confort în deținerea unui activ fizic în loc de doar o bucată de hârtie. Dezavantajul este primul cost suplimentar plătit peste valoarea inițială a aurului la achiziție, precum și costurile de stocare.

Pentru investitorii care sunt puțin mai agresivi, contractele futures și opțiunile vor face cu siguranță treaba. Dar cumpărătorul să fie atent: Aceste investiții sunt derivate ale prețului aurului și pot avea mișcări ascuțite în sus și în jos, în special atunci când sunt realizate cu marjă. Pe de altă parte, contractele futures sunt probabil cea mai eficientă modalitate de a investi în aur, cu excepția faptului că acestea trebuie reînnoite periodic odată cu expirarea lor.

Idea că bijuteriile sunt o investiție este una plină de povești dar naivă. Este o diferență prea mare între prețul majorității bijuteriilor și valoarea lor de aur pentru a fi considerată o investiție reală. În schimb, investitorul mediu în aur ar trebui să ia în considerare fondurile mutuale și ETF-urile orientate spre aur, deoarece aceste valori mobiliare oferă în general cea mai ușoară și sigură modalitate de a investi în aur.

Fernanda Bueno

Fernanda Bueno

Pellentesque non dolor in elit luctus interdum in sed lectus. In lacinia quis felis congue consectetur. Orci varius natoque penatibus et magin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Postări Recente

Află primul despre noile colecții

Abonează-te la newsletter
Caută