Cu ce se curata aurul?

Cu ce se curata aurul? 4 Pași simpli pentru curățarea aurului acasă conform experților

Strălucirea bijuteriilor din aur și rezistența acestora au semnificat mult timp bogăție și prestigiu de-a lungul istoriei. Conținutul de aur în bijuterii variază de la un solid de 24 de karate la un strat subțire de aur. Aurul pur, la 24 de karate, este un metal maleabil predispus la zgârieturi. Vei întâlni adesea bijuterii marcate ca fiind de 14 karate sau 10 karate, ambele reprezentând aur autentic, dar amestecat cu alte metale sau aliaje pentru a-i crește duritatea și durabilitatea. Multe piese de bijuterii din aur sunt împodobite cu pietre prețioase, perle, email sau alte metale precum argint, platină și cupru.

Deoarece bijuteriile sunt purtate în apropierea pielii, au tendința de a atrage uleiuri corporale, machiaj, murdărie, germeni și bacterii. Această acumulare diminuează strălucirea aurului. Curățarea regulată este esențială pentru a păstra strălucirea bijuteriilor din aur de-a lungul anilor. Descoperă cea mai eficientă metodă de curățare acasă, urmând pașii simpli de mai jos.

Cum și cu ce se curata aurul acasă? Metode simple

Cleaning and Restoring Antique Gold Picture Frame

Curățarea bijuteriilor acasă este de fapt un proces destul de simplu. Există mai multe produse pe care le poți cumpăra pentru a te ajuta în proces, dar cea mai bună și, cu mult cea mai ieftină opțiune, este să folosești detergent de vase și apă caldă.

Dacă ești interesat să afli mai multe, mai jos am pus laolaltă instrucțiuni pas cu pas care te vor ajuta să îți menții bijuteriile din aur în condiție deosebită. Unele bijuterii pot și curățate și cu bicarbonat de sodiu. Dar totuși, pentru bijuteriile de aur mai scumpe este indicat să mergi la un profesionist.

  • Pasul 1: Umple o strachină. Umple o strachină cu apă călduță, nu fierbinte, și adaugă câteva picături de detergent de vase.
  • Pasul 2: Lasă bijuteriile să se înmoaie. Pune-ți bijuteriile în apă curată și lasă-le să se înmoaie timp de 10 până la 15 minute. ( poate chiar 20 de minute sau chair 30 de minute)
  • Pasul 3: Freacă fiecare piesă cu o periuță moale. Folosește o periuță de dinți cu peri moi sau o pensulă pentru a desface orice murdărie persistentă între setări sau detalii. Poți folosi și o cârpă moale.
  • Pasul 4: Clătește și usucă. Clătește sub robinet și apoi usucă bijuteriile tamponându-le ușor cu un prosop de bucătărie.

Sfat: Bicarbonatul de sodiu sau o pastă de dinți pot fi folosite pentru curățarea metalelor, însă este indicat să verifici întotdeauna înainte.

Cum să Cureți Inele de Aur cu Pietre Prețioase

În funcție de tipul de pietre prețioase pe care le are inelul tău, curățarea bijuteriilor acasă este la fel de simplă ca urmarea pașilor de mai sus, cu doar câteva ajustări ale produselor. Potrivit experților, poți curăța cu ușurință și în siguranță bijuteriile tale cu diamante, rubine și safire folosind produse pe care probabil deja le ai acasă, cum ar fi o periuță de dinți moale și puțin amoniac, apă caldă și săpun de vase transparent.

Cu toate acestea, expertul în bijuterii avertizează împotriva folosirii acestor soluții pe pietrele prețioase care nu sunt diamante, rubine și safire. Este sigur să cureți aceste trei tipuri de pietre folosind această metodă de curățare acasă, dar majoritatea celorlalte pietre prețioase, cum ar fi smaraldele, opalele și turcoazul, de exemplu, sunt prea poroase și delicate și vor fi afectate negativ de aceste soluții.

Sfaturi despre ce să faci sau să nu faci când cureți bijuteriile din aur

A female designer restores and covers a wooden flamingo statuette with gold foil.

Gata să încerci să-ți cureți bijuteriile din aur singur? Înainte de a începe, există câteva lucruri pe care ar trebui să le faci și să nu le faci.

Ce să faci:

  • Înmoaie bijuteriile înainte și după. Recomandăm să înmuiați mai întâi bijuteriile în apă rece sau într-un amestec cu detergent sau, dacă aveți. Apoi, înmuiați bijuteriile în apă caldă.
  • Achiziționează ștergare speciale. Recomandăm să achiziționați ștergare de curățare și lustruire pentru a vă ajuta să repolizați periodic bijuteriile. Au o gamă de produse pentru diferite metale. Aș recomanda ștergarul de lustruire dual pentru aur.
  • Cere sfat despre pietrele prețioase. Fiecare piatră prețioasă are caracteristici diferite, așa că vă sfătuim să întrebați bijutierul despre cele mai bune metode de curățare pentru piatra dvs. specifică. Cu toate acestea, pentru un luciu rapid, ștergeți pietrele prețioase cu o lavetă specială pentru gemene – acestea pot fi achiziționate de la bijutierul local.

Nu face:

  • Nu folosi produse de curățare agresive. Tipul de produs de curățare pe care îl folosești este crucial pentru siguranța bijuteriilor tale. Evitați orice produse de curățare prea puternice, cum ar fi înălbitorul, și, dacă nu sunteți sigur, faceți un test pe o zonă mai puțin vizibilă.
  • Nu folosi o periuță mare. Alege-ți cu grijă periuța. Când curățați bijuteriile din aur și platină, este cel mai bine să folosiți o periuță nouă, de dimensiunea unui bebeluș, cu peri moi.
  • Nu folosi săpun cu ingrediente necunoscute. Ar trebui să citești întotdeauna eticheta când vine vorba de produsele de curățare. Evitați orice săpun (chiar si un săpun lichid) cu ingrediente necunoscute. Ar trebui să vă scoateți bijuteriile din aur înainte de a face duș pentru a evita acumularea unui film de la alte geluri de duș.

Cât de Des se curăță aurul

Aurul este un metal care de obicei este făcut din aliaje. Frecvența de curățare a bijuteriilor din aur depinde de cât de des sunt purtate. Aurul nu se oxidează ușor ca argintul, dar purtatul și manipularea frecventă îl pot face să arate tern.

Aurul cu o carată mai mică, care conține o concentrație mai mare de aliaje, se va oxida dacă este expus la niveluri excesive de substanțe chimice precum clor, alcool, acizi și compuși de sulf. De exemplu aurul alb și galben, care este făcut din mai multe aliaje se poate oxida în timp, la fel ca și bijuteriile din argint.

Bijuteriile purtate frecvent ar trebui curățate cel puțin lunar sau mai des dacă aspectul începe să devină tern.

Sfaturi pentru a Menține Bijuteriile din Aur Curate Mai Mult Timp

  • Îndepărtează bijuteriile din aur atunci când îți speli mâinile sau faci baie pentru a preveni formarea reziduurilor de săpun pe suprafață.
  • Scoate toate bijuteriile înainte de a intra într-o cadă cu apă fierbinte, în piscină sau la plajă. Substanțele chimice dure precum clorul, acizii, sulfura și sarea pot deteriora sau decolora aurul, în special obiectele cu mai puțin de 24 de carate. Clorul poate slăbi structura bijuteriei tale din aur și în cele din urmă poate duce la ruperea ei.
  • Evită expunerea bijuteriilor din aur la spray-uri de păr, machiaj, loțiuni medicamentoase și creme.
  • Depozitează cu grijă bijuteriile din aur în compartimente separate ale unei cutii de bijuterii căptușite cu material textil pentru a preveni zgârierea reciprocă și estomparea finisajului.
  • Evită curățarea aurului cu amoniac. Poți să-l folosești, dar este un produs chimic puternic și caustic. Unii îl vor folosi pentru curățarea profundă a bijuteriilor. Dar fii judicios. Dacă îl folosești excesiv, poate deteriora aurul. De asemenea, amoniacul nu poate fi sigur pentru alte tipuri de bijuterii, cum ar fi platina sau perlele, deci fii precaut când îl folosești.

Când să mergi la un profesionist

Jewelry expert bringing power drill to golden pendant

Te îngrijorezi că bijuteriile tale din aur sunt iremediabil afectate? Dacă piesele tale sunt încă terni sau decolorate după curățare, ar trebui să le duci la un bijutier profesionist. Bijutierul va ști cum să-ți restaureze piesa la frumusețea sa originală.

Cele mai multe locuri unde ai cumpărat bijuterii oferă curățare gratuită anuală. Bijutierii recomandă să aduci bijuteriile pe care le porți în mod regulat pentru a fi curățate cel puțin o dată pe an.

Bijutierii nu doar curăță, ci și verifică agățătorile și monturile de pietre și reda strălucirea bijuteriei tale pe cât posibil. În medie, dacă ai cumpărat bijuteriile în altă parte sau magazinul tău de bijuterii nu oferă curățare gratuită, poți să te aștepți să plătești între 100 și 250 de lei pentru timpul și experiența bijutierului.

Fernanda Bueno

Fernanda Bueno

Pellentesque non dolor in elit luctus interdum in sed lectus. In lacinia quis felis congue consectetur. Orci varius natoque penatibus et magin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Postări Recente

Află primul despre noile colecții

Abonează-te la newsletter
Caută