Ce inseamna argint rodiat? Diferența Dintre Argint și Argint Rodiat

Ce inseamna argint rodiat? Diferența Dintre Argint și Argint Rodiat

Există mai mult într-un metal decât culoarea sa. De aceea, alegerea dintre bijuteriile placate cu rodiu, argintul sterlin, sau aurul alb nu este o chestiune mică. Toate au culoarea argintie, dar diferența constă în durabilitate, strălucire și cost. Dacă cauți un inel, un colier sau cercei de înaltă calitate într-un alb strălucitor care atrage lumina, atunci bijuteriile placate cu rodiu sunt cea mai bună alegere. Placarea cu rodiu oferă protecție împotriva loviturilor puternice și luminează pietrele prețioase din jur.

Rodiu poate fi doar sclipirea în plus pe care o cauți. Pentru a te ajuta să decizi dacă bijuteriile placate cu rodiu sunt potrivite pentru tine, am compilat și am răspuns la unele dintre cele mai frecvente întrebări despre acest metal. Așadar, mai jos vom explica exact ce înseamnă argint rodiat.

Definiția placării cu rodiu: Ce înseamă argint rodiat?

Ce este rodiul?

Rodiu este cel mai alb și mai prețios metal folosit pentru bijuterii. Este mai rar decât aurul sau platina și mai alb decât argintul. Metalul este găsit atât de rar în formă pură încât de obicei este extras ca un produs secundar din minele de platină. Rodiu provine din aceeași grupă de metale ca platina (cunoscută sub numele de grupul platinei), care include Platina, Rodiu, Iridium, Ruthenium, Osmiu și Paladiu. Strălucirea, reflexia și rezistența extremă ale rodiului îl fac dorit în industrii care produc automobile, iluminat și oglinzi, precum și în industria bijuteriilor.

Ce înseamnă placate cu rodiu?

Placat cu rodiu înseamnă bijuterii realizate dintr-un metal de bază de aur, argint sau alt aliaj, acoperit cu un strat subțire de rodiu pentru rezistență și strălucire suplimentară. Bijuteriile placate cu rodiu sunt mai strălucitoare și mai durabile decât alte metale. Placarea cu rodiu nu se zgârie, nu se înțeapă sau nu se corodează și își păstrează strălucirea.

Ce culoare are rodiu?

Rodiu are o culoare vibrantă alb-argintie și este foarte reflectorizant. Alegem să placăm bijuteriile noastre cu rodiu în loc să le proiectăm cu aur alb sau platină datorită strălucirii și calității sale. Alte culori precum negru, roz sau galben pot fi adăugate rodiului prin legarea cernelii.

Placare neagră cu rodiu

Culoarea neagră poate fi adăugată rodiului prin legarea cernelii negre la metal în timpul placării. Placarea cu rodiu neagră are un aspect îndrăzneț și misterios, dar întreținerea acesteia este costisitoare. Placarea cu rodiu trebuie reîmprospătată ocazional, iar solicitarea re-placării cu rodiu negru adaugă la cost.

Bijuteriile din argint placate cu rodiu, definiție și compoziție:

Cuvântul “rodiu” provine de la numele altui metal prețios: rodiu (mai rar și mai scump decât aurul).

Placarea cu rodiu este un proces de placare folosit în bijuterii, care constă în electroplacarea bijuteriilor din argint 925 (cunoscute și sub numele de argint sterlin) cu rodiu pentru a menține sau restaura strălucirea bijuteriei.

Acest lucru face ca aceste bijuterii din argint placate cu rodiu să fie un material prețios mai scump decât argintul convențional de 925.

Utilitate bijuterii argint rodiu: evită oxidarea

Acoperirea bijuteriilor de argint cu rodiu are în principal rolul de a preveni oxidarea argintului. Cu siguranță, fără placarea cu rodiu, suprafața unei bijuterii de argint clasic se oxidează în contact cu aerul și pielea.

Cu timpul, probabil ai observat deja acest fenomen apărând pe colierele și brățările tale de argint sau pe inelele tale: bijuteriile devin mate și capătă un aspect înnegrit cu pete întunecate. Rodiul protejează argintul și îl face chiar puțin mai alb și mai strălucitor, scoțând în evidență strălucirea pietrelor care împodobesc bijuteria ta.

Culoare: mai alb decât argintul pur

În ceea ce privește culoarea, o bijuterie de argint placată cu rodiu este foarte asemănătoare cu o bijuterie de aur alb, dar poate fi, de asemenea, combinată cu alte componente pentru a obține alte nuanțe…

Wedding bracelet and necklace. Woman trying on jewelry bracelet. Bride with treasure. Woman with

Cum îndepărtez oxidarea de pe bijuteriile din argint neplacate cu rodiu?

Atunci când o bijuterie de argint nu este placată cu rodiu (spre exemplu inele de argint), trebuie să o întreții din când în când: o bijuterie de argint se oxidează natural și se înegrește în funcție de frecvența utilizării sale, contactul cu pielea, aerul, apa sau parfumul. Acest lucru este evident pentru cei care poartă zilnic un lănțișor sau o brățară de argint.

Există mai multe modalități de a evita fenomenul sau de a elimina urmele de oxidare, cea mai eficientă fiind să le depozitezi într-un mic sac ermetic sau în hârtie de țesătură: acest lucru va întârzia în cea mai mare măsură înnegrirea atunci când nu porți bijuteriile.

Pentru a îndepărta oxidarea, există multe rețete de la bunica (cenușă, pastă de dinți, etc…) mai mult sau mai puțin eficiente. Există, de asemenea, multe linii de produse de curățare, dar trebuie să fii atent, deoarece nu toate sunt sigure pentru pietre, perle și placajul care alcătuiesc bijuteriile tale.

Alte tehnici de curățare pot fi, de asemenea, periculoase pentru pietrele sau chihlimbarul care împodobesc bijuteriile tale de argint, cum ar fi băile ultrasonice, care le pot crăpa.

Recomandăm șervețelele uscate Connoisseur, care sunt foarte eficiente și respectuoase față de chihlimbar, metalele prețioase și cristalele Swarovski. Vom trimite un eșantion gratuit la cerere.

Sunt mai scumpe aceste bijuterii din argint acoperite cu rodiu?

Procesul chimic folosit pentru a acoperi argintul solid se numește electroliză; acesta permite placarea cu metal prețios: atomii de rodiu sunt fixați chimic pe cei de argint datorită trecerii curentului în bijuterie.

Acest proces permite depunerea pe suprafață a unui strat foarte uniform și foarte rezistent pentru grosimi mici, între 1 și 5 microni. Calitatea placării cu rodiu și rezistența la frecare depind evident de grosimea depusă, dar între 1 și 5 microni se ajunge la un compromis foarte bun între rezistență și preț, limitând costul suplimentar pe bijuterie.

La sfârșitul anului 2020, un kilogram de rodiu valora aproximativ 600.000 € comparativ cu 46.000 € per kilogram de aur și 700 € per kilogram de argint (gândiți-va doar la imensa suma reprezentată în lei). Putem observa că prețul său este de peste 10 ori cel al aurului și nu departe de 100 de ori cel al argintului. Pentru un inel, calculați între 5 și 15 € în plus în funcție de grosime.

Cum să deosebiți bijuteriile de argint 100% de cele placate cu argint?

old silver chain

Pentru a vă ajuta să faceți diferența între metalele de argint și cele placate cu argint, puteți căuta existența unui poinț pe bijuterie; producătorii de argintărie, produsele din metale nobile precum argintul solid, sunt obligați să aplice un poinț produselor lor, ceea ce face foarte ușor să faceți diferența între diferitele calități ale metalelor.

Fiecare formă a poințului indică cantitatea de metal nobil în carate sau miimi.

De exemplu, pentru argintul 925 miim, marca reprezintă capul Minervei.

Poințele sunt în general prezente în interiorul inelelor, pe sistemele de închidere ale lanțurilor sau în spatele pandantivelor…

Alergii provocate

man suffering from itching skin, close up.

Rodiu, un metal alb strălucitor din familia platinului, este ceea ce folosim pentru a placă inelele și a le conferi strălucirea lor. Inelele noi din vitrină îl au, și toate inelele reparate sau renovate recent îl au. Nu este obișnuit ca oamenii să fie alergici la rodiu, dar uneori oamenii sunt alergici la alt metal din aliajul de aur alb. Pe măsură ce placarea cu rodiu se uzează, pielea intră în contact cu aliajul de aur alb și poate apărea iritația la nivelul pielii. Dacă nu doriți să treceți la un inel de aur galben, platină sau argint 925, atunci având inelul dumneavoastră reînnoit frecvent, prin urmare re-placat cu rodiu, ar trebui să fie suficient pentru a rezolva problema dumneavoastră.

Vei putea păstra astfel pielea moale și naturală când vine vorba de rodiu pentru purtarea argintului 925 sau a diverselor metale prețioase. Totodată, datorită rodiatului aceste pot oferi un luciu mai intens pentru aspectul bijuteriei, fără a avea probleme în timp. Aceste accesorii sunt rezistente în ani. Stratul de rodiu nu conferă un material mai greu.

Diferența dintre argint și argint rodiat

Silver ring on a white fabric background

Compoziția și Proprietățile Argintului 925

Argintul 925, cunoscut și sub denumirea de argint sterling, este compus din 92,5% argint pur și 7,5% alte metale, de obicei cupru. Adăugarea altor metale conferă Argintului 925 o rezistență și duritate sporite, făcându-l o opțiune populară pentru bijuterii. În plus, argintul 925 este cunoscut pentru culoarea sa albă frumoasă și distinctivă.

Una dintre proprietățile cele mai notabile ale argintului 925 este că poate să-și piardă strălucirea în timp. Înnegrirea (o formă de coroziune) este un proces natural care apare atunci când argintul este expus la aer și la elemente precum sulf și hidrogen, ceea ce poate determina ca argintul să devină galben sau negru. Acest lucru poate fi ușor corectat prin curățarea argintului, care îi va restabili strălucirea.

Compoziția și Proprietățile Argintului cu Rodiu

Argintul cu Rodiu este realizat prin acoperirea argintului 925 cu un strat subțire de Rodiu, care este un metal prețios aparținând familiei platinelor, cu o culoare gri. Acoperirea cu Rodiu conferă argintului o finisare strălucitoare, oglindită, făcându-l o opțiune populară pentru cei care preferă un aspect strălucitor, luminos.

Spre deosebire de argintul 925, argintul placat cu Rodiu este considerat mai durabil, deoarece este mai rezistent la zgârieturi și înnegrire. Cu toate acestea, este important de menționat că placarea cu Rodiu se poate uza în timp și trebuie re-placată pentru a-și menține aspectul.

Avantaje și Dezavantaje ale Placării cu Rodiu

Placarea cu Rodiu oferă numeroase beneficii obiectelor metalice. Este o modalitate eficientă de a proteja metalul de uzură și de a preveni înnegrirea. Placarea cu rodiu conferă, de asemenea, metalului o finisare strălucitoare, reflectorizantă. Acest lucru îl face un metal ideal pentru bijuterii, ceasuri și alte obiecte de lux. În plus, placarea cu Rodiu poate contribui la îmbunătățirea durabilității obiectelor metalice.

Dezavantajul placării cu Rodiu este că poate fi costisitoare, de fapt, Rodiu este de 10 ori mai scump decât aurul. În plus, placarea cu Rodiu se poate uza în timp, lăsând metalul expus și susceptibil la înnegrire și coroziune. În plus, placarea cu Rodiu nu este potrivită pentru toate obiectele, deoarece unele metale nu sunt compatibile cu procesul de placare cu Rodiu.

Compararea Argintului 925 cu Argintul Placat cu Rodiu

Atunci când comparăm Argintul 925 și Argintul placat cu Rodiu, diferențele cele mai notabile sunt rezistența la înnegrire, costul și întreținerea. După cum s-a menționat mai devreme, Argintul 925 poate să-și piardă strălucirea în timp și necesită lustruire regulată pentru a-și menține aspectul, în timp ce Argintul cu Rodiu este mai puțin predispus la înnegrire și coroziune, mai durabil, dar are un cost mai mare și necesită re-lustruire când stratul se uzează pentru a-și menține aspectul.

Este important de remarcat că atât Argintul 925, cât și Argintul placat cu Rodiu au propriile lor avantaje și dezavantaje, iar cea mai bună alegere pentru tine va depinde de preferințele personale, nevoile tale și modul în care intenționezi să folosești obiectul.

Fernanda Bueno

Fernanda Bueno

Pellentesque non dolor in elit luctus interdum in sed lectus. In lacinia quis felis congue consectetur. Orci varius natoque penatibus et magin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Postări Recente

Află primul despre noile colecții

Abonează-te la newsletter
Caută