Argintul, adesea aclamat ca metal prețios, isi face loc in diverse aspecte ale vietii noastre, de la decorarea bijuteriilor la aparitia in monede, electronice si eforturi fotografice. Cunoscut pentru conductivitatea electrica exceptionala, argintul se evidentiaza ca o substanta pretioasa cu aplicatii variate. Culturile si religiile din intreaga lume integreaza argintul in ceremoniile traditionale si ocaziile festive, unde il regasim sub forma de bijuterii elegante. Ce este argint 925? Citeste acest ghid si vei afla tot ce trebuie sa stii despre inelele, brățările, lanțișoarele sau cerceii din argint.
Intelegerea lumii argintului
Patrundem in domeniul metalelor pretioase, o categorie ce cuprinde metale deosebite datorita raritatii lor, si dam peste platină, aur și, desigur, argint. In timp ce aurul atrage atentia investitorilor, argintul, cu farmecul și versatilitatea sa, ramane un metal cautat. Prezenta sa in domeniile bijuteriilor, monetare si legaturile istorice cu fotografie subliniaza importanta sa. Mai mult, argintul joaca un rol crucial in domeniul electronicelor, laudandu-se cu o conductivitate neegalata.
Numeroase intreprinderi se dedau expeditiilor miniere pentru a extrage argint si alte metale pretioase din imbratisarea Pamantului. Aceste initiative nu doar ca mineaza argint, ci se implica activ in productia sa. Anul 2018 a marcat extractia a peste 26.600 de tone de argint la nivel global, cu China, Mexic si Peru conducand incarcarea de excavatie. Chiar si Statele Unite au contribuit cu aproximativ 870 de tone la acest total stralucitor, in principal prin extragerea de produse secundare din minele de plumb, zinc, cupru si aur.
Navigarea in peisajul investitional
Investitorii si comerciantii navigheaza terenul argintului prin pietele de marfuri raspandite in Japonia, Londra, Europa continentala si Statele Unite. Achizitia de argint ia diverse forme, de la bare tangibile si monede la lingouri. Pentru cei inclinati catre o implicare mai indirecta, cai precum fondurile de schimb (ETF-uri), actiunile in companii axate pe argint si fondurile mutuale ofera puncte de intrare fara a necesita posesia fizica a marfii.
In esenta, argintul, cu istoria sa bogata si aplicatiile diverse, se ridica ca un jucator dinamic atat in practicile traditionale, cat si in portofoliile de investitii moderne.
Tipuri de argint
1. Argint pur
Acesta este Argintul care este atat de pur pe cat poate fi. Este 99,9% Argint si contine doar cantitati infime din alte metale. Deoarece Argintul la acest nivel de puritate este foarte moale, este rar folosit in afara de monede si bare de argint pentru investitii. Argintul pur comparativ cu argintul 925 este moale și diferit la atingere.
2. Argint sterling
Cu un nivel de puritate de 92,5%, argintul sterling este cel mai valoros tip de argint care poate fi inca folosit pentru a crea bijuterii si cel mai scump argint pentru vesela.
Este rezultatul alierei argintului și 7,5% cupru si nichel. Prezenta oricaruia dintre aceste metale creste durabilitatea argintului. Este hipoalergenic, cu doar rarele piese vechi continand zinc care ar putea provoca posibile iritatii.
3. Alte tipuri de argint
Argintul are multe alte variatii care sunt fie rar utilizate in scopuri comerciale, fie argint doar in nume.
Argintul Britannia are 95,84% argint si 4,16% cupru si este folosit in principal pentru proiecte artistice si monede de argint datorita moliciunii sale. Argintul german sau argintul cu nichel, pe de alta parte, nu este argint deloc, deoarece sunt aliaje de nichel, cupru, staniu, zinc si alte metale.
Argint Sterling - Ce este argint 925?
Argintul sterling reprezintă standardul de calitate pentru bijuterii în majoritatea piețelor mondiale. Este un aliaj format din 92,5% argint. Restul de 7,5% este de obicei cupru, deși uneori pot fi și alte metale, cum ar fi nichelul. Celelalte metale din aliaj cresc duritatea, astfel încât materialul să fie mai rezistent. Adaosurile de aliaj creează, de asemenea, culoarea și luciul apreciate de consumatori. Argintul sterling este mai dur decât argintul fin, dar totuși este moale în comparație cu alte metale. Bijuteriile din argint 925 sterling au mai mare rezistență decât bijuteriile din argint pur și durabilitate crescută.
Marcajele de puritate pentru bijuteriile de argint:
999 — 99,9% argint, adesea numit argint fin
958 — 95,84% argint si 4,16% cupru, folosit pentru argintul Britannia
925 — 92,5% argint si 7,5% cupru, nichel sau zinc, adesea numit argint sterling
800 — 80% argint si 20% alte metale, uneori numit argint continental si adesea intalnit pe bijuteriile de argint facute in Germania si Italia
Argintul Britannia are, de asemenea, fie marcajul traditional al unei capete de leu, fie o figura feminina orientata spre stanga, in timp ce argintul sterling prezinta un stampila cu STERLING, STER, STG SS sau Sterling Silver.
Istoria si semnificatia argintului
Argintul a fost unul dintre primele metale utilizate de oameni, cu artefacte de argint gasite in Grecia si Turcia datand de acum 4000 i.Hr. Egiptenii antici l-au apreciat mai mult decat aurul pana in 1500 i.Hr. Deoarece civilizatiile timpurii nu inventasera inca metode pentru a intari argintul, acesta era folosit in principal pentru troc si moneda. Grecii si romanii au schimbat monede de argint pentru resurse. Exploatarea argintului de catre Imperiul Roman a totalizat zeci de mii de tone extrase in Europa Centrala.
Celtii au aliat argintul cu bronz pentru bijuterii si au folosit forma sa de baza ca parte a monedei inel. Raidurile vikingilor in Europa Centrala in jurul anului 800 AD au adus argintul in Scandinavia, unde a fost folosit pentru a crea bijuterii. Descoperirea depozitelor suedeze de argint in aceeasi perioada a dus la purtarea mai multor bijuterii de argint de catre europeni in Evul Mediu. Culturile aztece si incase au creat bijuterii de argint cu ajutorul tehnologiei lor de cupelare, care separa argintul de minereuri si metale aliate. Jefuirea Spaniei a Americilor Centrale si de Sud in secolul al XVI-lea a condus la o productie masiva de argint si a facilitat ambitiile imperiale ale tarii.
Aproximativ 85% din argintul produs la nivel global intre 1500 si 1800 provine din Bolivia, Mexic si Peru.
Perioada georgiana din istoria britanica (1714-1837) a marcat explozia bijuteriilor de argint, in special printre clasa mijlocie in crestere, datorita adoptarii matrisarii de catre bijutieri si influxului de diamante in Europa.
Pana in secolul al XIX-lea, descoperirea depozitelor de argint din America de Nord a mutat majoritatea productiei de argint in aceasta parte a globului. Argintul a contribuit, de asemenea, la avansarea fotografiei in aceasta perioada.
In timpurile moderne, argintul este folosit in bijuterii, investitii, fotografie, stomatologie, medicina si electronica. Mexic, Peru si China conduc productia mondiala de argint, respectiv. Bijuteriilor din argint 925 le revine o remarcată aprecire pentru puritatea argintului. Orice set de bijuterii din argint trebuie să aibă ca semn distinctiv inscripționarea cu cele 2 cifre.