Cât Aur Există în Lume?

Cât Aur Există în Lume?

Aurul și-a păstrat valoarea de-a lungul istoriei, în parte datorită faptului că este indestructibil.

Asta înseamnă că practic tot aurul din lume care a fost extras încă există într-o formă sau alta. Unele s-ar putea să fi devenit bijuterii, în timp ce altele s-ar putea să fie în depozite ca lingouri. Așadar, cât aur am extras și cât mai este sub pământ?

Unde Este Tot Aurul?

Consiliul Mondial al Aurului estimează că minerii au extras în total 201.296 de tone de aur în istorie, lăsând încă 53.000 de tone în rezervele subterane identificate.

Dacă tot aurul de la suprafață ar fi așezat unul lângă altul, cubul rezultat ar măsura doar 22 de metri pe fiecare latură, ceea ce demonstrează raritatea metalului. Dar unde exact este tot acest aur extras?

Aproape jumătate din tot aurul extras vreodată este reprezentat de bijuterii. India și China au fost cele mai mari piețe pentru consumul de bijuterii din aur, contribuind cu peste 50% din cererea globală de bijuterii în 2020.

Investitorii din întreaga lume cumpără aur datorită capacității sale de a oferi valoare, iar când presiunile inflaționiste sunt ridicate, aurul acționează adesea ca un refugiu sigur. Prin urmare, investiția este una dintre cele mai mari utilizări finale ale aurului, cu peste 44.000 de tone de aur ținute sub formă de lingouri, monede sau lingouri pentru fondurile de schimb pe baza de aur (ETF-uri).

Pe lângă investitori, băncile centrale sunt, de asemenea, printre cei mai mari deținători de aur. Spre deosebire de rezervele de valută străină, acțiuni și valori mobiliare garantate cu datorii, valoarea aurului depinde în mare măsură de cerere și ofertă. Prin urmare, băncile centrale folosesc adesea aurul pentru a-și diversifica activele și a se proteja împotriva deprecierii monedelor fiat. Deținerile oficiale ale băncilor centrale reprezintă aproape o cincime din tot aurul de la suprafață; până în 2021, deținerile oficiale depășesc 35.000 de tone.

Deși aurul este larg căutat ca metal prețios, are și diverse utilizări industriale, cu aplicații în electronică, stomatologie și spațiu. De fapt, se estimează că un iPhone obișnuit conține aproximativ 0,034 grame de aur, în plus față de alte metale prețioase. Aceste utilizări industriale reprezintă 29.448 de tone sau aproximativ 15% din tot aurul de la suprafață.

Rezervele de Aur Subterane

Înainte să devină bijuterii și lingouri, aurul trece prin mai multe etape în lanțul de aprovizionare, începând cu explorarea minerală și extragerea din rezervele subterane. Până în 2020, lumea avea 53.000 de tone de aur în rezervele identificate. Iată unde se află tot acest aur:

ȚarăRezerve de aur (Tone)% din total
Australia10.00019%
Rusia7.50014%
USA3.0006%
Peru2.7005%
Africa de Sud2.7005%
Restul Lumii27.10051%
Total53.000100%

Datorită disponibilității lor de rezerve, nu este surprinzător că Australia, Rusia, SUA și Peru se numără printre cei mai mari producători de aur din lume, cu China fiind singura țară care a produs mai mult în 2020. Aceste rezerve nu determină doar producția actuală, ci pot oferi și o idee despre unde ar putea avea loc mineritul de aur în viitor.

În 2020, mineri au produs puțin peste 3.000 de tone de aur, și la acest ritm, rezervele subterane vor dura mai puțin de 18 ani fără descoperiri noi. Cu toate acestea, este important de menționat că rezervele pot să se schimbe și să crească pe măsură ce exploratorii găsesc aur în diferite părți ale lumii.

Un Viitor Aurit

Aurul există de mii de ani, și este probabil să rămână așa și în viitor.

Cu îngrijorări tot mai mari privind creșterea ofertei de bani și inflația, aurul va continua să ofere valoare și să protejeze investitorii în perioadele de volatilitate, contribuind la păstrarea bogăției pe termen lung.

Fernanda Bueno

Fernanda Bueno

Pellentesque non dolor in elit luctus interdum in sed lectus. In lacinia quis felis congue consectetur. Orci varius natoque penatibus et magin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Postări Recente

Află primul despre noile colecții

Abonează-te la newsletter
Caută