Aur de 9K și Aur de 18K – Care este diferența?

Aur de 9K și Aur de 18K – Care este diferența?

Care este diferența dintre aurul de 9K și aurul de 18K? În Marea Britanie, bijutierii obișnuiesc să vândă aur în aceste două purități. Care este mai bun? În acest ghid, explicăm diferențele, inclusiv aspectul, calitatea și prețul.

Ce sunt caratele de aur?

Un carat reprezintă o unitate de puritate a aurului. Se referă la cantitatea de aur pur dintr-o bijuterie. Abrevierea pentru carate este litera “K”.

Cum funcționează măsurările în carate?

Un carat reprezintă 1/24 din conținutul de aur dintr-o bijuterie sau alt obiect prețios. La capătul superior al acestei scale, aurul de 24K este 100% aur pur, iar la capătul inferior, aurul de 9K conține 37,5% aur pur.

Aurul este amestecat cu metale aliaj

S-ar putea să te întrebi ce mai conține bijuteria ta din aur, dacă doar o parte din ea este aur pur. Răspunsul este că tot aurul folosit pentru a face bijuterii este amestecat cu metale aliaj. De ce? Pentru că aurul în sine este un metal foarte moale. Dacă ar fi folosit singur, s-ar deforma rapid.

Prin urmare, aurul folosit pentru a face bijuterii trebuie întotdeauna amestecat cu metale aliaj dure. De exemplu, aurul de 18K, care conține 75% aur pur, conține, de asemenea, 25% metale secundare precum argint sau cupru.

Ce purități de aur există?

Obiectele din aur vin în diverse purități, după cum urmează:

 • Aur de 9K este 37,5% aur pur
 • Aur de 14K este 58,3% aur pur
 • Aur de 18K este 75% aur pur
 • Aur de 22K este 91,6% aur pur
 • Aur de 24K este 100% aur pur

Care este diferența dintre aurul de 9K și aurul de 18K?

Principala diferență dintre aurul de 9K și aurul de 18K este conținutul de aur. La capătul inferior, aurul de 9K conține doar 37,5% aur pur. La capătul superior, aurul de 18K conține 75% aur pur.

A doua diferență este prețul. Aurul de 9K conține mai multe metale aliaj decât aurul. Metalele aliaj sunt mai ieftine decât aurul. Prin urmare, este mai scump să faci aur de 18K, care conține mai mult aur decât metalele aliaj, decât aurul de 9K.

În cele din urmă, trebuie să iei în considerare calitatea. Aurul de 18K este mai greu și se simte mai substanțial și luxos la atingere decât aurul de 9K. De asemenea, obiectele din aur de 18K au o valoare de revânzare mai mare decât cele din aur de 9K.

Ce metale aliaj se amestecă cu aurul?

Aurul poate fi amestecat cu diverse alte metale pentru a-i da rezistență și formă. Metalele aliaj comune includ argint, cupru, platină, paladiu și zinc. Metalele aliaj pot fi, de asemenea, folosite pentru a schimba culoarea aurului. De exemplu, cuprul conferă aurului roz nuanța sa roșie.

Cum se măsoară puritatea aurului alb și a aurului roz?

Puritatea aurului alb și a aurului roz se măsoară în carate, exact la fel ca aurul galben. Citește articolele noastre pentru a afla mai multe despre aurul alb și aurul roz.

Există o diferență de culoare între aurul de 9K și aurul de 18K?

Când vine vorba de aurul galben, aurul de 18K poate părea mai bogat și mai galben decât aurul de 9K, atunci când sunt comparate direct. Același lucru se aplică și la aurul roz; culoarea sa auriu-roșiatică poate părea ușor mai intensă în puritatea de 18K în comparație cu puritatea de 9K. În ceea ce privește aurul alb, nu poți vedea cu adevărat diferența. Asta pentru că aurul alb este amestecat cu metale albe precum argintul și acoperit cu rodium pentru a-i conferi un aspect argintiu alb.

Ar trebui să cumperi aur de 9K sau aur de 18K?

Alegerea dintre aurul de 9K și aurul de 18K depinde de bugetul tău și de modul în care vrei ca bijuteriile tale să se simtă, să performeze și să-și păstreze valoarea. Pe scurt:

Ar trebui să cumperi aur de 18K când:

 • Bugetul îți permite un obiect scump.
 • Vrei bijuterii care să se simtă luxoase la atingere.
 • Ești în căutarea unor bijuterii care trebuie să reziste mult timp, precum un inel de logodnă sau de nunta.

Ar trebui să cumperi aur de 9K când:

 • Cauti ceva într-un interval de preț accesibil.
 • Nu îți pasă de valoarea de revânzare a obiectului.
 • Vrei un obiect de bijuterie la modă pe care îl vei purta ocazional.

Aur de 9K și Aur de 18K – Care este diferența?

Pe scurt, aurul de 18K conține mai mult aur pur și se simte mai greu decât aurul de 9K. Pe de altă parte, aurul de 18K este și mai scump decât aurul de 9K. Ce aur alegi depinde de tipul de bijuterie pe care o cumperi. Dacă cumperi un cadou mic sau ceva de purtat în fiecare zi, aurul de 9K este o opțiune excelentă pentru că este foarte durabil și frumos.

Cu toate acestea, dacă cauți un obiect din aur pentru a fi purtat pe termen lung, cum ar fi un inel de logodnă, atunci s-ar putea să vrei să investești în aur de 18K, care este de o calitate superioară și are o valoare mai mare. În cele din urmă, atât aurul de 9K, cât și aurul de 18K arată la fel de bine și ambele sunt opțiuni frumoase. Deci nu poți greși dacă alegi oricare dintre ele.

Fernanda Bueno

Fernanda Bueno

Pellentesque non dolor in elit luctus interdum in sed lectus. In lacinia quis felis congue consectetur. Orci varius natoque penatibus et magin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Postări Recente

Află primul despre noile colecții

Abonează-te la newsletter
Caută