Aur Alb vs. Platină

Aur Alb vs. Platină

Aurul alb și platina arată la fel. Prin urmare, mulți oameni întreabă care este diferența. De ce este platina mai scumpă? Ce este, de fapt, aurul alb?

Iată o explicație a diferenței dintre cele două metale – precum și avantajele și dezavantajele lor.

AURUL ALB - CE ESTE?

Nu toată lumea știe, dar aurul alb nu există în mod natural. Este realizat din aur galben amestecat cu aliaje metalice albe precum paladiu sau argint.

Ulterior, primește un strat frumos cu un metal rar, de culoare alb-argintie, numit rodiu. Acest finisaj final cu rodiu conferă aurului alb strălucirea sa luminată.

De ce este aurul alb amestecat cu alte metale?

Motivul pentru care aurul alb este combinat cu aliaje este pentru că aurul, ca metal, este extrem de moale. Dacă s-ar folosi aurul pur în bijuterii, s-ar deforma foarte repede.

Prin urmare, atât aurul galben, cât și aurul alb trebuie amestecate cu metale de aliere mai dure, pentru a le face mai rigide și mai durabile în bijuterii.

Deci, bijuteriile mele din aur alb sunt aur adevărat?

Poate ai auzit termenul “carat”, abreviat cu litera ‘K’. Această măsură se folosește pentru a descrie puritatea aurului și îți arată cât aur conține bijuteria ta.

Măsurarea este pe o scară de 24. Pe această scară, 24K este maximul și reprezintă aurul pur. Cu toate acestea, așa cum am menționat deja, aurul pur este prea moale pentru a fi folosit în bijuterii.

Toate bijuteriile sunt, prin urmare, realizate cu aliaje de metale prețioase, conținând carate fixe de aur. Greutățile caratelor de aur cel mai des întâlnite în bijuterii sunt 9K, 14K și 18K:

  • Aurul de 9K conține 37.5% aur pur.
  • Aurul de 14K conține 58% aur pur.
  • Aurul de 18K conține 75% aur pur.
  • Cum pot să aflu câte carate de aur are bijuteria mea?

În România, toate bijuteriile din aur cu o greutate mai mare de 1 gram trebuie să aibă un sigiliu. Sigiliul constă într-un mic marcaj imprimat pe bijuteria ta, indicând caratele.

Atunci când o bijuterie ajunge la un birou de aprobare, aceștia o examinează în laboratorul lor. Dacă conținutul de aur îndeplinește cerințele lor stricte, o marchează cu simbolul de aprobare corespunzător.

PLATINA - CE ESTE?

Platina este un metal alb care apare în mod natural. Este mai rară decât aurul și mult mai grea și mai dură.

Datorită durității sale, platina poate fi folosită sub formă mai pură decât aurul, de obicei în proporție de aproximativ 95%. Bijuteriile din platină sunt, în consecință, mai scumpe decât cele din aur.

Este platina rezistentă la zgârieturi?

Mulți oameni cred că platina este “rezistentă la zgârieturi”. Într-un fel, acest lucru este adevărat, dar nu exact corect. Ceea ce se întâmplă de fapt este că, în timp ce platina nu se zgârie efectiv (în sensul pierderii de particule), suprafața sa poate dezvolta mici umflături și cute.

Această “formare de cute” este naturală, deoarece metalul este împins într-o parte și în alta în timp ce proprietarul bijuteriei o poartă. Acest lucru este valabil în special pentru inelele de logodnă și nunta purtate zilnic pe mână, intrând în contact constant cu suprafețe dure.

Această formare a suprafeței în bijuteriile din platină se numește “patina vârstei”. Este considerată ca fiind ceva dorit. Patina arată că un obiect de bijuterie din platină este foarte iubit și folosit, oferindu-i un aspect moștenit de epocă.

PLATINA VS. AURUL ALB – verdictul final

Principalul avantaj al aurului alb față de platina este că este mult mai accesibil. Cu toate acestea, dezavantajul este că este posibil să trebuiască să îți refaci obiectul din aur alb cu rodiu o dată sau chiar de două ori pe an.

Acest lucru se întâmplă pentru că uzura îndepărtează stratul exterior. În cele din urmă, aurul galben de dedesubt devine vizibil. Reacoperirea bijuteriilor din aur alb cu rodiu nu este costisitoare și poate fi făcută rapid la majoritatea bijutierilor.

Dar asta înseamnă că va trebui să îți întreții bijuteriile în mod regulat – de-a lungul anilor, această cheltuială poate crește. În cazul inelelor de logodnă, s-ar putea să mai fii și fără inel pentru câteva zile, în timp ce este reacoperit.

Bijuteriile din platina sunt inițial mai scumpe decât cele din aur alb. Cu toate acestea, se poate argumenta că platina este mai rentabilă pe termen lung, deoarece nu trebuie să fie refăcută.

Pentru inelele de logodnă, platina este considerată cea mai bună alegere de metal, datorită rezistenței și durabilității sale.

Fernanda Bueno

Fernanda Bueno

Pellentesque non dolor in elit luctus interdum in sed lectus. In lacinia quis felis congue consectetur. Orci varius natoque penatibus et magin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Postări Recente

Află primul despre noile colecții

Abonează-te la newsletter
Caută