Aur Alb vs Aur Galben vs Aur Roz

Aur Alb vs Aur Galben vs Aur Roz

Care este diferența dintre aurul alb vs aurul galben vs aurul roz? Astăzi, vom analiza o alegere importantă atunci când vine vorba de selectarea unui obiect de bijuterie: diferitele culori de aur disponibile.

În acest articol, vom acoperi caracteristicile fiecărei culori de aur. Vom explica și avantajele pe care le oferă atunci când sunt transformate în bijuterii.

De ce avem 3 culori diferite de aur?

De la începuturile istoriei, aurul i-a inspirat pe artizanii din diferite culturi să creeze ornamente uimitoare și piese de bijuterie. Cu toate acestea, moliciunea aurului i-a pus mereu în fața obstacolelor. Acest lucru se datorează faptului că aurul este un metal foarte maleabil; poate fi ușor îndoit sau lovit. Prin urmare, aurul pur în sine nu poate fi folosit pentru a crea obiecte precum bijuteriile. Pentru că, așa cum poți aprecia, nimeni nu vrea un inel sau cercei care își pierd forma!

De-a lungul timpului, aceasta a dus la dezvoltarea aliajelor de aur. Un aliaj este o combinație de doi sau mai mulți metale. Treptat, prin experimentare, amestecând metale mai dure precum cuprul și platină cu aurul, artizanii au creat aliaje de aur care asigură durabilitate și rezistență în bijuterii. Din aceste experimente, au rezultat trei culori fundamentale ale aurului: aur galben, aur alb și aur roz.

1. Aur galben: splendoare atemporală

Când ne gândim la aur, mintea noastră se îndreaptă imediat către frumusețea strălucitoare a aurului galben. Este un metal care încapsulează luxul și noblețea și inspiră simțurile cu culoarea sa strălucitoare.

Este aurul galben aur „pur”?

Mulți oameni consideră aurul galben ca fiind tipul de aur „cel mai pur”. Acest lucru se datorează faptului că culoarea sa este cea mai apropiată de aurul extras din Pământ. Cu toate acestea, această presupunere de puritate în bijuterii ar fi ceva greșită. De fapt, bijuteriile din aur galben conțin metale aliaj – așa cum am explicat în secțiunea de mai sus.

De ce conține aurul galben aliaje?

Rezumând ceea ce am învățat deja mai sus, aurul galben pe care-l vezi în bijuterii nu este aur pur, ci un aliaj de aur. Acest lucru se datorează faptului că aurul pur în sine este prea moale pentru a-și menține forma. Prin urmare, pentru a fi folosit în bijuterii, aurul trebuie amestecat cu alte metale mai dure, cum ar fi argintul, cuprul și platina.

Caratele – ce sunt?

Un „carat” de aur este o măsură care face referire la cantitatea de aur pur dintr-un obiect de bijuterie. Un carat reprezintă 1/24 din conținutul total de aur dintr-o bijuterie. Cu alte cuvinte, un obiect de aur pur, în care toate cele 24 de părți sunt doar aur, este numit aur de 24 de carate. La rândul său, un obiect care conține 18 părți de aur pur și 6 părți de metale aliaj se numește aur de 18 carate. Caratele sunt abreviate cu „K”. De exemplu, pentru a reprezenta aurul de 18 carate, scriem simplu „aur de 18K”.

Este mai bun aurul de 9K sau aurul de 18K?

Deși un conținut mare de carate, precum 18K, poate suna ca un factor pozitiv atunci când cumperi bijuterii din aur, ar trebui să știi că acest lucru va ridica și prețul obiectului tău. Cu alte cuvinte, aurul de 9K este întotdeauna mai accesibil decât aurul de 18K, deoarece conține mai puțin aur (un metal scump) și mai multe metale aliaj (de obicei mai accesibile).

De asemenea, este important să ai în vedere că o cantitate mai mare de carate, cum ar fi 18K, reprezintă un obiect de aur ușor mai moale decât o cantitate mai mică de carate, cum ar fi 9K. Acest lucru înseamnă că obiectele din aur de 18K se pot îndoi sau lovi mai ușor decât obiectele din aur de 9K. Prin urmare, ele necesită mai multă atenție.

Cu toate acestea, o valoare mai mică de carate, cum ar fi aurul de 9K, înseamnă de obicei că obiectul tău de bijuterie poate părea puțin mai ușor sau mai puțin robust decât un obiect din aur de 18K. În ceea ce privește culoarea, culoarea galbenă a aurului de 18K poate fi puțin mai intensă decât cea a aurului de 9K, atunci când sunt comparate direct.

De ce să alegi aurul galben?

Nu există îndoială că aurul galben posedă farmecul clasic. Este culoarea tradițională pentru bijuteriile de lux și, ca atare, evocă întotdeauna luxul. Dacă este însoțit de diamante, aurul galben oferă un contrast frumos cu strălucirea lor albă, făcându-le să iasă în evidență.

2. Aur alb: impecabil și contemporan

Elegant, modern și strălucitor, aurul alb a câștigat în popularitate în ultimele decenii, devenind cea mai apreciată culoare de aur de pe piață.

Ce este aurul alb?

Aurul alb este, de fapt, realizat dintr-un aliaj care conține aur pur (sau pur și simplu, aur). După cum știi deja, aurul pur are culoarea galbenă. Pentru a crea aurul alb, aurul pur trebuie să fie amestecat inițial cu metale aliaj de culoare albă precum platina, argintul, manganul sau paladiul. Cu toate acestea, chiar și atunci, un amestec de aur alb va arăta în continuare ușor galben. Prin urmare, aurul alb este acoperit cu rodium. Acesta este un metal prețios dur și frumos care conferă bijuteriilor din aur alb strălucirea distinctă și frumoasă de alb.

Aurul alb necesită puțină întreținere

Bijuteriile din aur alb necesită puțină întreținere și grijă în plus față de articolele din aur galben sau aur roz. Acest lucru se datorează faptului că stratul de rodium cu care este acoperit obiectul tău de bijuterie se va estompa treptat pe măsură ce îl porți. Ca rezultat, metalul aliaj ușor colorat în galben sub acoperirea de rodium va începe să se arate. Prin urmare, aurul alb trebuie „redipat” profesional în rodium din când în când. Din fericire, cei mai mulți bijutieri serioși oferă acest serviciu pentru o taxă mică, și este un proces care durează cel mult o zi sau două.

Ce spuneți despre carate?

Conținutul de aur pur din aurul alb este măsurat exact la fel ca și conținutul de aur pur al aurului galben. Acest lucru se datorează faptului că toate bijuteriile din aur, indiferent de culoarea lor, au unele metale aliaj amestecate cu ele. Vezi secțiunea de mai sus despre Aurul Galben pentru a înțelege mai bine caratele.

De ce să alegi aurul alb?

Principalul punct forte al aurului alb este că, pentru ochiul neantrenat, bijuteriile realizate cu aur alb arată identic cu platina. Platina este cel mai durabil și mai scump dintre toate metalele prețioase. Între timp, aurul alb este mult mai accesibil decât platina, dar arată la fel. Deci, dacă sperai să cumperi un obiect de platina, dar bugetul tău nu permite, aurul alb este o opțiune fantastică.

3. Aur roz: farmec vintage

Aurul roz a fost inventat de renumitul bijutier rus, Carl Fabergé. În faimoasele sale Ouă Fabergé, create în anii 1800, aurul roz era cunoscut simplu ca Aur Rusesc. Aurul roz a fost popular în Europa și SUA în timpul erei Art Deco din anii 1920 și a devenit din nou la modă recent, în anii 2000.

De unde își primește aurul roz culoarea?

Aurul roz își obține culoarea prin adăugarea de cupru la amestecul de aliaje de aur. Acest lucru îi conferă nuanța roz superbă, care este atât de centrală pentru atracția sa.

De ce a devenit aurul roz din nou la modă?

Aurul roz este una dintre adăugirile mai neobișnuite la familia de culori de aur. Datorită aspectului său atât de rar, a devenit preferatul consumatorilor mileniali în căutarea unei identități vestimentare unice.

Potrivit pentru bijuteriile în stil vintage

Aurul roz are esența romantismului și al glamourului Vechiului Mond. Acest lucru îl face o alegere evidentă pentru designurile inspirate din vechi. Împreună cu forme retro de diamant, cum ar fi Asscher sau tăieturile în formă de pară, iese în evidență și face o declarație puternică a farmecului lumii vechi.

Ce spuneți despre carate?

Conținutul de aur pur din aurul roz este măsurat exact la fel ca și conținutul de aur pur al aurului galben și alb. Acest lucru se datorează faptului că toate bijuteriile din aur, indiferent de culoarea lor, au unele metale aliaj amestecate cu ele. Vezi prima secțiune despre Aurul Galben de mai sus, pentru a înțelege mai bine caratele.

De ce să alegi aurul roz?

Dacă durabilitatea este importantă pentru tine atunci când alegi între aurul galben, aurul alb sau aurul roz, atunci aurul roz are un argument puternic. De fapt, aurul roz este considerat cel mai durabil și rezistent la zgârieturi dintre toate culorile de aur. Acest lucru se datorează rezistenței relative și robusteții cuprului, care formează nucleul aliajului alături de aurul pur.

Cum să alegi între aurul alb vs aurul galben vs aurul roz?

Atunci când selectezi piesa de bijuterie perfectă pentru tine sau pentru cineva drag, există mai mulți factori care vor influența decizia ta:

  • În primul rând, va trebui să iei în considerare stilul general al piesei și să navighezi între alegerea vintage-ului (aurul roz), clasicului (aurul galben) sau contemporanului (aurul alb).
  • În al doilea rând, dacă te gândești să cumperi o bijuterie ca dar, ar trebui să iei în considerare ce tip de aur îl poartă în mod normal destinatarul cadoului tău. Dacă poartă doar aur alb, atunci ține-te de asta. Oamenii care poartă aur galben au, de obicei, un ton de piele care se potrivește și cu aurul roz.
  • Ia în considerare bugetul tău. Aurul galben este cea mai accesibilă culoare de aur, urmată de aurul alb și aurul roz. Va trebui să iei în considerare și puritatea aurului din obiectul tău: alege aur de 9K pentru prețuri mai accesibile și aur de 18K dacă ai un buget mai mare.

Odată ce ai decis asupra acestor factori, acum vei putea face o alegere bine gândită între aurul galben, aurul alb și aurul roz.

Fernanda Bueno

Fernanda Bueno

Pellentesque non dolor in elit luctus interdum in sed lectus. In lacinia quis felis congue consectetur. Orci varius natoque penatibus et magin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Postări Recente

Află primul despre noile colecții

Abonează-te la newsletter
Caută