7 Motive Bune să deții Aur

7 Motive Bune să deții Aur

Aurul este respectat în întreaga lume pentru valoarea sa și istoria sa bogată, recunoscută de culturi de mii de ani. Monedele conținând aur au apărut în jurul anului 650 î.Hr., iar primele monede pure de aur au fost bătute în timpul domniei regelui Creso al Lidiei, cu aproximativ 100 de ani mai târziu.1

De-a lungul secolelor, oamenii au continuat să dețină aur din diverse motive. Societățile, și acum economiile, au atribuit valoare aurului, perpetuând astfel valoarea sa. Este metalul la care apelăm atunci când alte forme de valută nu funcționează, ceea ce înseamnă că are întotdeauna o anumită valoare ca asigurare împotriva vremurilor dificile.

Mai jos sunt opt motive practice de luat în considerare deținerea unei cantități de aur.

Istorie de Menținere a Valorii Sale

Spre deosebire de moneda de hârtie, monede sau alte active, aurul și-a menținut valoarea de-a lungul timpului. Oamenii văd aurul ca pe o modalitate de a-și transmite și păstra averea de la o generație la alta. Din cele mai vechi timpuri, oamenii au apreciat proprietățile unice ale metalului prețios.

Aurul nu se corodează și poate fi topit printr-o flacără obișnuită, făcându-l ușor de prelucrat și de marcat ca monedă. Mai mult, aurul are o culoare unică și frumoasă, spre deosebire de alte elemente. Atomii din aur sunt mai grei, iar electronii se mișcă mai repede, creând absorbția unei părți a luminii – un proces pe care teoria relativității a lui Einstein a fost necesară pentru a-l înțelege.

Protecție Împotriva Inflației

Aurul a fost istoric o excelentă protecție împotriva inflației, deoarece prețul său tinde să crească când costul vieții crește. În ultimii 50 de ani, investitorii au văzut prețurile aurului să crească și piața de acțiuni să scadă în ani cu inflație ridicată. Acest lucru se datorează faptului că atunci când moneda fiat își pierde puterea de cumpărare din cauza inflației, aurul tinde să fie cotat în acele unități de valută și, astfel, tinde să crească odată cu totul. Mai mult, aurul este considerat un bun depozit de valoare, astfel încât oamenii pot fi încurajați să cumpere aur atunci când cred că moneda lor locală își pierde valoarea.

Protecție împotriva Deflației

Deflația este definită ca o perioadă în care prețurile scad, activitatea comercială încetinește, iar economia este împovărată de datorii excesive. Aceasta nu s-a mai întâmplat la nivel global de la Marea Depresiune din anii 1930 (deși o mică deflație a avut loc după criza financiară din 2008 în unele părți ale lumii). În timpul Depresiunii, puterea relativă de cumpărare a aurului a crescut în timp ce alte prețuri au scăzut brusc. Acest lucru s-a întâmplat pentru că oamenii au ales să hoardeze bani, iar locul cel mai sigur pentru a ține bani în acea perioadă a fost în aur și monede de aur.

Nesiguranța Geopolitică

Aurul își menține valoarea nu doar în perioade de incertitudine financiară, ci și în perioade de incertitudine geopolitică. Este adesea numit “marfa de criză” pentru că oamenii se refugiază în relativă siguranță atunci când tensiunile mondiale cresc. În astfel de momente, aurul adesea depășește alte investiții. Prețul său crește cel mai mult atunci când încrederea în guverne este scăzută.

Constrângeri Ale Ofertei

Mare parte din oferta de aur pe piață din anii ’90 a provenit din vânzările de lingouri de aur din seifurile băncilor centrale globale. Aceste vânzări ale băncilor centrale globale s-au redus semnificativ în 2008. În același timp, producția de aur nou din mine a scăzut începând din anul 2000.

Scăderea recentă a producției sugerează potențialul pentru presiuni reînnoite asupra rezervelor globale de aur. Poate dura între cinci și zece ani să aduci o nouă mină în producție. Ca regulă generală, reducerea ofertei de aur crește prețurile aurului.

Cerere în Creștere

În anii precedenți, creșterea bogăției economiilor emergente a stimulat cererea de aur. În multe dintre aceste țări, aurul face parte integrantă din cultură. În China, unde lingourile de aur sunt o formă tradițională de economisire, cererea de aur a rămas constantă. India este a doua cea mai mare națiune consumatoare de aur din lume; are multe utilizări acolo, inclusiv în bijuterii. Prin urmare, sezonul nunților din India în octombrie este tradițional momentul anului care alimentează cea mai mare cerere globală de aur.

Cererea de aur a crescut și printre investitori. Mulți încep să vadă mărfurile, în special aurul, ca o clasă de investiții în care ar trebui să își aloce fondurile.

Diversificarea Portofoliului

Cheia diversificării constă în identificarea investițiilor care nu sunt strâns corelate între ele. Aurul a avut istoric o corelație negativă cu acțiunile și alte instrumente financiare. Istoria recentă confirmă acest lucru:

  • Sfârșitul anilor 1970 a fost favorabil pentru aur, dar teribil pentru acțiuni.
  • Anii 1980 și 1990 au fost excelenți pentru acțiuni, dar îngrozitori pentru aur.
  • În 2008, acțiunile au scăzut semnificativ în timp ce consumatorii s-au orientat către aur.
  • Investitorii bine diversificați combină aurul cu acțiuni și obligațiuni într-un portofoliu pentru a reduce volatilitatea și riscul general.

De ce să investesc în aur?

Există multe motive pentru a lua în considerare adăugarea de aur în portofoliul tău de investiții. Metalul prețios are o istorie de menținere a valorii sale, făcând din aur o modalitate utilă de protecție împotriva inflației. Prețurile aurului au tendința de a crește atunci când dolarul american are performanțe slabe sau în perioade de incertitudine economică și politică. În cele din urmă, aurul poate oferi un important nivel de diversificare portofoliului tău, deoarece prețurile aurului au arătat istoric o corelație negativă cu alte clase de active.

Ce determină prețul aurului?

Prețurile aurului pot fi volatile pe termen scurt, dar metalul și-a menținut valoarea pe termen lung. În general, mișcările în prețul aurului depind de ofertă, cerere și comportamentul investitorilor. Deoarece metalul este adesea folosit pentru a se proteja împotriva inflației, ritmul inflației și așteptările pieței pentru nivelele viitoare de inflație pot influența prețurile aurului. În plus, condițiile economice în deteriorare pot susține prețurile aurului, deoarece metalul este considerat o investiție relativ sigură în perioade dificile.

Cum pot investi în aur?

Există multe modalități de a adăuga expunere la aur în portofoliu. Este posibil să deții metalul fizic sub formă de lingouri, monede sau bijuterii, deși stocarea și asigurarea activelor fizice de aur pot fi costisitoare. Alte posibilități includ investiția într-un fond de schimb pentru aur (ETF) sau cumpărarea de acțiuni în companii miniere care se ocupă de extracția și producția metalului prețios.

Concluzie

Aurul ar trebui să fie o parte importantă a unui portofoliu de investiții diversificat, deoarece prețul său crește în urma evenimentelor care determină scăderea valorii investițiilor pe hârtie, cum ar fi acțiuni și obligațiuni. Cu toate că prețul aurului poate fi volatil pe termen scurt, acesta și-a menținut întotdeauna valoarea pe termen lung. De-a lungul anilor, aurul a servit drept o protecție împotriva inflației și eroziunii principalelor valute, fiind astfel o investiție demnă de luat în considerare.

Nesiguranța Geopolitică

Fernanda Bueno

Fernanda Bueno

Pellentesque non dolor in elit luctus interdum in sed lectus. In lacinia quis felis congue consectetur. Orci varius natoque penatibus et magin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Postări Recente

Află primul despre noile colecții

Abonează-te la newsletter
Caută