4 Modalități de a Cumpăra Aur

4 Modalități de a Cumpăra Aur

De la începuturile istoriei înregistrate, aurul a fost un simbol universal al bogăției. Datorită frumuseții și rarității sale, civilizațiile antice au dorit metalul prețios ca o manifestare a statutului și puterii. Ornamentele, bijuteriile și primele forme de bani au fost toate realizate din aur.

Pe parcursul mileniilor care au intervenit, fascinația pentru aur nu a scăzut aproape deloc. În timp ce majoritatea sistemelor monetare nu mai sunt legate de standardul aur, metalul este încă considerat o asigurare împotriva valutelor fiduciare care depind de încredere pentru a-și menține valoarea relativă. Aurul și-a menținut valoarea intrinsecă pentru că, spre deosebire de alte monede, există o ofertă limitată care nu poate fi crescută artificial.

Farmecul aurului l-a făcut o alternativă dorită pentru cei care caută diversificare și răspândirea riscurilor lor. Există multe modalități de a cumpăra aur, atât în scopuri de decorație, cât și ca investiție. Pentru mulți, este și un mijloc de protecție împotriva tulburărilor economice, războaielor, inflației și incertitudinii globale.

Aurul Ca Investiție

Înainte de a cumpăra aur, este important să înțelegeți câteva dintre factorii care fac aurul unic:

  • Monedele nou emise sunt în mod tipic 90% până la 99% aur.
  • Bijuteriile sunt în mod tipic de 14 karate (58,3%) în Statele Unite sau de 18 karate (75%) la nivel internațional, dar se pot găsi și alte valori karat, până la 24 de karate pure (99,99%).1
  • Aurul nu oferă niciun flux de venit decât dacă dețineți acțiuni sau fonduri mutuale care plătesc dividende.
  • Deținerea de acțiuni aurifere nu vă conferă dreptul de a poseda metalul.
  • Ați putea suporta costuri pentru a stoca aurul fizic.
  • Cu toate că oferta actuală este limitată, odată cu creșterea prețului, devine mai fezabilă economic mineritul, ceea ce ar putea crește oferta de aur.
  • Cererea nu este o funcție a adevăratei nevoi pentru metal, deoarece o mare parte din acesta nu este folosită în niciun scop comercial în afara fabricării bijuteriilor.
  • Deținerea de aur este puternic concentrată în rândul unui număr limitat de guverne și bănci centrale, expunând aurul la fluctuații extreme de preț pe măsură ce aceste instituții cumpără și vând.

Monede de Aur

Sunt emise monede de aur nepurtate de către mai multe țări. Deși toate sunt bani legali, valoarea lor reală depășește mult valoarea nominală. Multe monede numismatice (colecționabile) au valori de piață chiar mai mari. Colecționarii sunt atrași de potențialul creșterii valorilor, bazat pe raritatea și cererea monedelor pe care le cumpără.

Monedele nou bătute sunt ușor de cumpărat, iar puritatea lor este garantată de monedele de stat care le produc. Unele opțiuni populare includ American Eagle, Canadian Maple Leaf, South African Krugerrand, Vienna Philharmonic, Mexican Gold 50 Pesos, British Sovereign, Australian Kangaroo și U.S. Mint 24K Gold Buffalo. Unele dintre aceste monede sunt disponibile în mai multe dimensiuni pentru a se potrivi atât investitorilor mari, cât și celor mici. De exemplu, American Eagle este bătut în greutăți cuprinse între 2 grame si 15 grame

Monedele Liberty bătute înainte de 1933 au fost singurele monede produse la toate cele șapte Monede U.S. care erau în funcțiune la acea vreme. Băterea acestor monede a încetat în acel an; în răspuns la stocarea aurului în timpul Marelui Potop, atunci președintele Franklin D. Roosevelt a semnat un decret prezidențial prin care se cerea restituirea aurului deținut de americani, exceptând doar monedele cu valoare numismatică recunoscută.

Mulți investitori americani preferă monedele vechi deoarece se tem de o altă confiscare a aurului de către guvern și presupun că monedele colecționabile pot fi din nou exceptate. Monedele americane de 5 dolari Half Eagle și 10 dolari Eagle sunt populare și pot fi obținute ușor de la dealerii de monede. Moneda de 20 dolari Double Eagle este probabil cea mai recunoscută și dorită dintre monedele vechi de aur. Una dintre cele mai impresionante este Saint-Gaudens, comandată de atunci președintele Theodore Roosevelt și proiectată de faimosul sculptor Augustus Saint-Gaudens.4 Monede vechi bătute de alte țări, inclusiv Regatul Unit, Africa de Sud, China, Spania și Mexic, sunt, de asemenea, atractive pentru colecționari.

Lingourile de Aur

În timp ce mulți oameni consideră lingoul ca fiind barele mari păstrate în Fort Knox, Kentucky, lingoul se referă de fapt la greutatea ștanțată și la puritatea aurului. Poate fi sub formă de bară, rotundă ca o monedă sau în orice altă formă reprezentând o dimensiune și formă schimbabilă și practică.

Barele sunt disponibile în diferite greutăți, începând de la 1 gram. Barele grele sunt cele mai potrivite pentru investitorii mari, deoarece pot fi stocate eficient într-o facilitate asigurată specializată în metale prețioase. De asemenea, economisiți la costurile suplimentare atunci când cumpărați barele mai grele. Dezavantajul este că barele mari sunt mai dificil de vândut și mai costisitoare, și pot fi dificil de utilizat într-un sistem de troc.

Acțiuni Aurifere și Fonduri de Investiții Tranzacționate (ETF-uri)

Avantajele principale ale acțiunilor și ETF-urilor sunt că nu trebuie să stocați metalul, iar există potențial pentru obținerea de dividende. În afară de acțiunile individuale ale companiilor miniere, există și fonduri mutuale disponibile care investesc parțial sau exclusiv în companii miniere. Acestea pot oferi diversificare în alte metale prețioase, cum ar fi platină, paladiu și argint. De asemenea, poți achiziționa opțiuni pe contracte futures de aur la un preț de grevă stabilit.

ETF-urile dețin lingouri în numele tău. Simbolul pentru ETF-ul SPDR Gold Shares este GLD. ETF-ul se tranzacționează pe parcursul zilei, ca acțiunile, și beneficiază de rate de cheltuieli relativ reduse.5

Acțiunile aurifere nu se mișcă neapărat în concert cu prețurile lingourilor, deoarece succesul sau eșecul companiilor miniere depinde de performanța lor operațională individuală. Nu ai securitatea posesiei fizice a metalului dacă companiile pe care le cumperi nu au succes.

Bijuteriile din Aur

Bijuteriile permit investitorului în aur să experimenteze și plăcerea de a le purta. Aurul este adesea combinat cu alte pietre prețioase și metale pentru a îmbunătăți valoarea și aspectul general al bijuteriilor. Piese sunt adesea transmise generației următoare ca moșteniri de familie, adăugând valoare sentimentală dincolo de cea a piesei în sine.

Bijuteriile nu reprezintă cea mai bună opțiune dacă este strict vorba despre o investiție, deoarece prețul va depăși în mod obișnuit valoarea de topire. Acest lucru se datorează muncii implicate și marjei de comercializare cu amănuntul. Întotdeauna determină puritatea aurului înainte de a cumpăra bijuterii, astfel încât să nu plătești pentru 18 karate atunci când primești doar o piesă de 14 karate. Bijuteriile sunt acoperite de majoritatea polițelor de asigurare pentru proprietari, ceea ce este un avantaj dacă bijuteriile tale sunt pierdute sau furate, deși ar putea fi o idee să cumperi o asigurare specială pentru bijuterii pentru a suplimenta acoperirea poliței de asigurare pentru proprietari.

Care sunt câteva modalități de a cumpăra aur?

Poți cumpăra aur sub formă de monede, lingouri sau bare, fonduri tranzacționate pe bursă (ETF-uri) și fonduri aurifere, precum și sub forma de bijuterii. Monedele nou bătute sunt ușor de cumpărat. Monedele de aur necirculate sunt produse în prezent de mai multe țări, iar puritatea lor este garantată de monedele de stat care le produc. Bulionul poate fi sub formă de bară, rotund, sau orice altă formă reprezentând o dimensiune și formă tratabile și practice. Sau poți cumpăra acțiuni aurifere de la companii miniere individuale. Poți, de asemenea, să investești în fonduri mutuale care investesc parțial sau exclusiv în companii miniere.

De unde pot cumpăra aur?

Aurul este disponibil și de la dealeri privați, magazine de bijuterii, magazine de monede, fabrici de monede private și fabrici de monede de stat. Este recomandat să cumperi de la o sursă de încredere pentru a te asigura că achiziționezi exact ceea ce este reprezentat. De asemenea, poți achiziționa aur fizic de la dealerii online de aur. Aceștia vând aur fizic de înaltă calitate și îl trimit la tine acasă sau îl stochează într-un seif securizat. Investopedia a identificat dealeri online de aur cu un istoric dovedit, prețuri competitive și transparente, politici clare de răscumpărare și altele.

Dacă cumpăr aur, trebuie să-l depozitez?

Pentru a avea posesia fizică a aurului, poți cumpăra monede de aur, bulion sau bare și bijuterii. Dacă nu dorești să ai posesia fizică a acestuia, există modalități de a investi în aur fără să-l deții. De exemplu, poți cumpăra aur depozitat sau monede bătute și primi un reciclu tratabil electronic (ETR) care atestă dreptul tău de proprietate. Dacă cumperi acțiuni aurifere și ETF-uri, nu păstrezi metalul—emitentul o face.

Concluzie

Aurul este disponibil de la dealeri privați, dealeri online, magazine de bijuterii, magazine de monede, fabrici de monede private, fabrici de monede de stat și chiar mașini automate. Este recomandat să cumperi de la o sursă de încredere pentru a te asigura că achiziționezi exact ceea ce este reprezentat.

Deși zicala „Aurul nu a fost niciodată fără valoare” este adevărată, există riscuri asociate fiecărei investiții. Fă-ți propriile cercetări și pregătește-te pentru volatilitatea prețurilor din piețele mărfurilor. Cu excepția cazului în care ești un trader experimentat, aurul ar trebui privit ca o investiție pe termen lung și un refugiu sigur pentru viitor.

Creșterea cererii și oferta limitată contribuie ambele la prețuri mai mari. Cu toate acestea, cu excepția unor utilizări industriale, cum ar fi în componente electronice, majoritatea vânzărilor de aur sunt generate de producția de bijuterii și cererea de investiții. Pentru majoritatea oamenilor, aurul ar trebui privit ca o modalitate de a obține diversificare în portofoliu și de a echilibra riscul investițiilor în acțiuni și alte investiții bazate pe monedă.

Fernanda Bueno

Fernanda Bueno

Pellentesque non dolor in elit luctus interdum in sed lectus. In lacinia quis felis congue consectetur. Orci varius natoque penatibus et magin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Postări Recente

Află primul despre noile colecții

Abonează-te la newsletter
Caută