aur de 14K vs 18K

Care este diferenta dintre aur de 14k vs 18k?

Este aurul de 18K mai bun decât 14K? Care este diferența reală între aurul de 14K vs 18K? Primim aceste întrebări tot timpul. Așadar, să trecem la treabă și să rezolvăm această problemă.

Aurul este metalul cel mai popular folosit în bijuterii. Dar este și cel mai ductil și maleabil. Deoarece este foarte moale, trebuie adăugat aliajul pentru a-l face mai durabil. Dar în ceea ce privește cantitatea de aliaj adăugată în fiecare piesă, este greu de spus.

În mod fericit, bijutierii au reușit să găsească o modalitate de a clasifica aurul în funcție de conținutul său de aliaj. Aici intervine aurul de 18K și aurul de 14K.

“K” înseamnă carat. Se referă la procentul de aur prezent într-o anumită piesă. Un carat este 1/24 parte sau 4,1667 la sută din puritatea aurului. Prin urmare, un colier de aur de 24K, de exemplu, înseamnă că este făcut din aur pur.

Ce este aurul de 14K?

Aurul de 14K conține 58% aur pur. Deoarece aurul pur este un material moale și maleabil, au fost adăugate alte metale pentru a-i crește durabilitatea – făcându-l potrivit pentru bijuterii fine de purtat în fiecare zi. Aurul de 14K este alegerea obișnuită în America de Nord.

Ce este aurul de 18K?

18K conține 75% aur pur. Aurul de 18K este mai moale datorită densității mai mari de aur și are o nuanță mai deschisă de galben, fiind alegerea obișnuită în Europa, Asia și alte regiuni.

Care este diferența între aurul de 14K roz, alb și galben?

  • Aurul galben este realizat cu o amestecătură de aliaje, inclusiv cupru, zinc și argint.
  • Aurul roz este realizat cu o amestecătură de aliaje, inclusiv cupru și argint.
  • Aurul alb este realizat cu o amestecătură de aliaje, inclusiv nichel, paladiu și zinc.

Ce este platina?

Platina este un alt metal durabil căutat în mod obișnuit pentru aspectul său alb pur. O opțiune mai scumpă decât aurul de 14K sau 18K, platina este formată din aproximativ 75-85% platină pură amestecată cu alte metale. La TopBijuterii, platina este disponibilă pentru toate inelele personalizate, iar multe verighete pot fi upgrade-uite la platina.

Care Este Diferența Între Aurul de 14K și Aurul de 18K?

Womens' jewelry

Cele două tipuri cele mai populare de aur sunt aurul de 14 carate și aurul de 18 carate. Ele arată și se simt similar, dar au unele diferențe semnificative pe care vei dori să le iei în considerare atunci când iei o decizie. Mai întâi, să vedem ce înseamnă de fapt numerele de carate.

Karatul aurului, sau puritatea, este exprimat în părți din 24. Aurul de 24K este cel pur, ceea ce înseamnă că toate cele 24 de părți posibile sunt alcătuite din aur. Aurul de 18 carate constă din 18 părți de aur pur și șase părți din alte metale, făcând un total de 24 de părți. Similar, aurul de 14 carate este alcătuit din 14 părți de aur pur și 10 părți din alte metale, combinând pentru un total de 24 de părți.

Cu fiecare tip de aur (roz, alb și galben), metalele folosite pentru a completa cele 24 de părți vor fi diferite pentru a se potrivi cel mai bine cu culoarea finală pe care bijutierul o creează. Unele tipuri de aur vor avea adăugate nichel, argint, cupru, zinc sau paladiu pentru a crea culoarea finală. Este important să menționăm că, în ciuda asemănării în aspect, există o mare diferență între aurul alb și platina, deci dacă îți place aspectul metalelor mai albe dar nu ești sigur ce metal preferi, informează-te mai în detaliu.

Acum, că înțelegi diferența în compoziția lor, să analizăm diferiții factori care îți influențează deciziile atunci când compari bijuteriile din aurul de 14k și 18K.

Procentajul de Aur

Aurul de 18K și aurul de 14K se numără printre cele mai populare opțiuni în metale prețioase. Diferența principală dintre ele constă în procentajul de aur. Aurul de 18K înseamnă că este alcătuit din 75% puritate aur și 25% metale aliate, în timp ce aurul de 14K este alcătuit din 58% aur. Aceste metale aliate pot include argint, cupru, nichel și paladiu. Veți observa, de asemenea, diferența de culoare între aurul de 14K și cel de 18K. Bijuteriile realizate din aur de 18K au o culoare galbenă bogată, în timp ce cele realizate din aur de 14K au o nuanță mai deschisă datorită aliajelor adăugate.

Culoare

Deoarece aspectul general al bijuteriilor tale este de o importanță deosebită, culoarea aurului de 14K versus 18K va conta în mod semnificativ. În timp ce, comparate una lângă alta, aurul de 14K și cel de 18K pot arăta ușor diferit, când nu sunt plasate unul lângă altul, nu vei observa probabil o diferență mare. Cu toate acestea, diferența minoră în culoare poate influența decizia ta. În general, aurul de 14K va oferi o nuanță mai caldă de galben, alb mai cald și un roz mai închis. Aurul de 18K, pe de altă parte, va oferi un galben mai strălucitor, alb mai alb și un roz mai piersică. Modul în care percepi în ansamblu culoarea poate influența alegerea ta.

Durabilitate

Atât aurul de 14 carate, cât și aurul de 18K sunt mult mai durabile decât aurul pur. Cu toate acestea, concentrația mai mare de aur în bijuteriile de 18K le face mai moi și mai puțin durabile decât aurul de 14K. În general, aurul de 14 carate se va zgâria și lovi mai puțin ușor și va arăta semne de uzură mai lent. În timp ce ambele sunt potrivite pentru bijuteriile pe care le porți ocazional, aurul de 14K este cu siguranță mai potrivit pentru uzul zilnic, cum ar fi într-o verighetă sau inel de logodnă.

De fapt, atunci când explorezi inelele de logodnă din aur de 14K versus 18K, aproximativ 90% dintre inelele din România sunt realizate cu aur de 14K. Mai ales pentru cei cu stiluri de viață mai active sau care lucrează mult cu mâinile, dezbaterea dintre aurul de 14K și aurul de 18K este destul de simplă: bijuteriile de 14K sunt mult mai durabile. Dacă faci cumpărături pentru o bijuterie excepțională și unică pe care să o porți la ocazii speciale sau evenimente importante, aurul de 18K este o alegere excelentă.

Popularitate

Te-ai putea întreba: “Este aurul de 18K mai bun decât aurul de 14K?” Desigur, aurul de 18 carate este mai pur, dar aceasta nu înseamnă neapărat că este mai bun sau chiar mai popular. După cum s-a menționat mai sus, aurul de 14K este mai popular în inelele de logodnă și verighete.

Dar când vorbim despre popularitatea generală, locația bijuteriilor joacă un rol important. În România, dezbaterea dintre aurul de 14K și 18K se încline în favoarea aurului de carate. Cu toate acestea, în Europa și Asia, aurul de 18K este tipul preferat pentru majoritatea bijuteriilor. În timp ce stilul de viață joacă un rol într-o oarecare măsură, adesea, totul se reduce la cultura populară, la ce poartă celebritățile, la disponibilitate și la cost.

Cost

Costul este, poate, al doilea factor cel mai important în achiziționarea unei bijuterii noi. Datorită conținutului mai scăzut de aur al bijuteriilor de 14K, acestea vor costa puțin mai puțin decât bijuteriile de 18K. În piese de bijuterie mai mici sau în piese cu pietre prețioase sau diamante mai mici sau mai puține, diferența de preț va fi probabil infimă. Dar în bijuteriile mai detaliate sau mai mari, prețul aurului de 18K poate fi cu până la 150% până la 200% mai mare decât aurul de 14 carate.

Stil de Viață

Este aurul de 18K mai bun decât aurul de 14K? Nu neapărat. Vezi tu, alegerea ta va depinde de atât de mulți factori, inclusiv stilul tău de viață. Prezentând forță și rezistență, bijuteriile care prezintă aur de 14K fac o alegere bună pentru persoanele care au un stil de viață activ sau care lucrează mult cu mâinile. Este, de asemenea, ideal pentru uzul zilnic. Dacă îți place să porți bijuterii fine doar la ocazii speciale sau evenimente importante, piesele delicate realizate din aur de 18 carate sunt o investiție bună. În timp ce sunt mai fragile, aceste piese sunt, fără îndoială, uluitoare.

Ce este mai bun pentru tonul pielii și sensibilitate? Aurul de 14K sau 18K?

Metalele de aur vin în diferite culori, cum ar fi aurul galben, alb și roz. Aurul alb și aurul galben sunt amestecate cu alte metale pentru a le face rezistente. Aurul alb este deliberat amestecat cu metale care le conferă o culoare albăstruie, cum ar fi nichelul. Pe de altă parte, crearea aurului galben implică păstrarea cât mai mult posibil a culorii naturale a metalului. Diferența dintre aurul galben de 14K și 18K este atât de subtilă în ceea ce privește aspectul. Ambele creează piese de bijuterie uimitoare. Alegerea metalelor în funcție de culori este mai mult despre preferințe personale sau despre ceea ce oamenii cred că arată cel mai bine pe ei. Cu toate acestea, aurul galben pare să se potrivească perfect tonurilor calde ale pielii. Se potrivește și cu pietre prețioase și pietre cu nuanțe de maro, portocaliu, galben și turcoaz. Aurul alb arată bine cu tonuri reci ale pielii și cu pietre vibrante precum roz, roșu și albastru. Așadar, dacă ezitați dacă să cumpărați un inel de rubin roșu realizat din aur, mergeți înainte.

Încă o dată, alegeți piesa care vă face să zâmbiți. Culorile nu ar trebui să fie ceva de care să vă îngrijorați. Până la urmă, cine nu iubește diversitatea în colecția lor? În ceea ce privește sensibilitatea pielii, dacă sunteți predispus la alergii, este mai bine să alegeți piese de aur cu Karate mai mari. Observați că cu cât este mai mic Karatul, cu atât conținutul de metal aliat al bijuteriei este mai mare. Nichelul, în special, este un tip de aliaj care provoacă în mod obișnuit alergii ale pielii. Dacă cumpărați aur de 14K, alegeți aurul galben sau roz, deoarece de obicei nu conțin nichel.

Woman Wearing Golden Necklace

Avantaje și Dezavantaje: Aur de 14K vs 18K

Într-o comparație directă între aurul de 14K și aurul de 18K, majoritatea oamenilor tind să aleagă bijuteriile din aur de 14 karate, deoarece este mai durabil și mai popular cu o etichetă de preț mai mică. Cu toate acestea, există câteva avantaje ale aurului de 18K pe care poate doriți să le luați în considerare.

În primul rând, aurul de 18 karate conține mai puține metale neaurifere, ceea ce înseamnă că șansele de a avea o reacție alergică la metalul tău sunt reduse. În special, dacă ai alergie la nichel, s-ar putea să dorești să te îndrepți spre bijuteriile de 18K pentru a evita problemele. În al doilea rând, când analizăm culoarea aurului de 14K versus 18K, opțiunile de 18K sunt mai bogate în culoare, făcându-le adesea mai atrăgătoare vizual. Deși diferențele de culoare sunt subtile, ele există, iar dacă îți dorești o culoare de aur mai profundă, ai putea vrea să alegi o piesă de aur de 18K în loc de echivalentul său de 14K.

Hands of young female consumer holding gold necklace on mannequin

Întrebări frecvente

În aurul de 18K există o cantitate mai mare de aur pur decât în aurul de 14K. Deoarece ambele sunt aliaje, ambele au și alte metale amestecate cu aurul pentru a îmbunătăți durabilitatea, dar aurul de 18K este aproximativ 75% aur pur, în timp ce aurul de 14K este în jur de 59% aur pur. Așadar, adesea unele bijuterii din aur de 18 carate vor fi mai scumpe.

Dacă privești două piese de bijuterii una lângă cealaltă, una din aur de 14K și una din aur de 18K, vei observa o diferență în culoarea lor. Deoarece aurul de 18K are mai mult aur galben, va avea o culoare galbenă mai bogată, în timp ce aurul de 14K va părea puțin mai alb datorită metalelor adiționale din compoziția sa.

Atunci când două piese sunt identice în rest, o piesă de 14K va fi mai puțin costisitoare decât una de 18K. Acest lucru se datorează faptului că în aurul de 18K există mai mult aur pur, astfel încât prețul va fi puțin mai mare. Cu toate acestea, amintește-ți că metalul nu este singurul lucru care influențează prețul bijuteriilor tale. De exemplu, un inel de aur de 18K cu o piatră centrală mică va costa probabil mai puțin decât un inel de aur de 14K cu o piatră centrală mai mare, strict din cauza prețului diamantelor naturale.

Dacă întrebi despre valoare, aurul de 18K este considerat mai bun simplu pentru că are mai mult aur și este mai scump. Dar dacă întrebi despre durabilitate și rezistența la zgârieturi, atunci aurul de 14K ar fi considerat mai bun. Cu toate acestea, întrebarea dacă aurul de 14K sau aurul de 18K este mai bună este puțin părtinitoare, deoarece nu există un răspuns obiectiv singular. Atunci când iei o decizie între cele două, cântărește diferențele și avantajele dintre aurul de 14K și 18K și alege pe cel care se potrivește cel mai bine stilului tău de viață și nevoilor tale.

Cu cât procentajul de aur este mai mare, cu atât mai puține metale suplimentare se găsesc într-o bijuterie, iar acele metale adiționale au tendința de a provoca probleme de sensibilitate a pielii. Așadar, dacă încerci să eviți iritațiile pielii sau ai o piele foarte sensibilă, vei fi mai bine cu aurul de 18K.

Fernanda Bueno

Fernanda Bueno

Pellentesque non dolor in elit luctus interdum in sed lectus. In lacinia quis felis congue consectetur. Orci varius natoque penatibus et magin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Postări Recente

Află primul despre noile colecții

Abonează-te la newsletter
Caută